(Interviu) Rectorul Anca Buzoianu: Continuăm să atragem studenți și cercetători din întreaga lume

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a precizat într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru publicația noastră care sunt principalele investiții în infrastructura universității dar și în programele/proiectele de cercetare, în următoarea perioadă și cum este poziționată UMF Cluj în comunitatea clujeană.

Vă reamintim, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de profil din România inclusă în clasamentul internațional QS World University Rankings by Subject 2024

Sănătate Info: În discursul de la ceremonia de deschidere a noului an universitar ați amintit despre implicarea universității în viața comunității. Cât de relevante sunt universitățile clujene, inclusiv UMF Cluj, în economia orașului? Reprezintă acestea cea mai importantă „industrie” a capitalei Transilvaniei?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Universitățile clujene, inclusiv UMF „Iuliu Hațieganu”, reprezintă unul dintre pilonii esențiali ai dezvoltării economice și sociale ale orașului. Studenții noștri, cadrele didactice și cercetătorii, contribuie direct la dezvoltarea economiei locale. Prezența aproape a 12.000 de studenți și medici rezidenți, români și internaționali la UMF Cluj stimulează domenii precum serviciile, comerțul și imobiliarele. Astfel, educația a devenit una dintre principalele „industrii” ale Clujului, modelând viitorul orașului.

Sănătate Info: Ați anunțat apariția unei noi facultăți în cadrul UMF Cluj – Facultatea de Asistență Medicală și de Științe ale Sănătății. Ce aduce în plus această nouă facultate și ce specializări va avea?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Noua facultate include specializările de 3 și 4 ani: Asistență medicală generală, Fizioterapie și recuperare, Radiologie și imagistică, Tehnică dentară, Nutriție și dietetică și Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic. Această nouă facultate vine în întâmpinarea nevoilor tot mai mari de profesioniști în domeniul sănătății, al completării echipelor medicale, aceste specializări fiind gândite să răspundă cerințelor actuale din sistemul de sănătate, actul medical fiind unul care se desfășoară în echipe multidisciplinare.

Sănătate Info: Anul trecut ați inaugurat cu succes extensia de Asistență Generală de la Baia Mare. În viitorul apropiat, luați în calcul deschiderea de noi extensii ale universității în alte reședințe de județ din zonă?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Deschiderea extensiei de la Baia Mare a fost un pas important pentru a aduce educația medicală mai aproape de comunitățile care au nevoie de specialiști în sănătate. Ne bucurăm de colaborarea eficientă cu autoritățile locale și cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare și ne concentrăm pe consolidarea acestui parteneriat. Deocamdată, nu avem planuri pentru noi extensii în țară, însă ne gândim la extinderea specializărilor oferite în Baia Mare.

Sănătate Info: În ultimul an, la nivel local, programul UBBMed al UBB Cluj a devenit o realitate. Poate reprezenta o concurență reală la UMF Cluj?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Consider că programul UBBMed, deși ambițios, nu reprezintă deocamdată o concurență directă pentru UMF Cluj. În educația medicală, tradiția și expertiza acumulată în decursul celor 152 de ani de existență a școlii noastre medicale, sunt extrem de valoroase. Cercetarea și educația de calitate implică resurse considerabile, iar la acest capitol, universitatea noastră beneficiază de o bază solidă și de resurse pe măsura prestigiului și expertizei acumulate de-a lungul timpului. Consider că, pe viitor, colaborarea între cercetătorii din cele două universități poate duce la progres pentru ambele părți.

Sănătate Info: UMF Cluj este unul dintre cei mai mari ambasadori ai Clujului în Europa și în spațiul occidental. Ce noutăți aduce noul an universitar pentru studenții din spațiul comunitar și extra-comunitar care doresc să studieze medicina la Cluj?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Pentru studenții internaționali, dar și cei români, noul an universitar aduce o serie de îmbunătățiri, de la modernizarea campusului, până la facilități educaționale și de cercetare de ultimă generație.

Ne concentrăm pe internaționalizare, iar studenții străini joacă un rol important în diversificarea mediului academic și în consolidarea reputației internaționale a universității noastre. UMF Cluj este universitatea cu cei mai mulți studenți internaționali, peste 3400, care provin din 64 de țări. Am lansat recent competiția de granturi de cercetare pentru studenții pasionați de acest domeniu, prin care universitatea finanțează burse de cercetare de câte 2000 de euro, pentru proiectele studenților. De asemenea, suntem preocupați constant de integrarea studenților internaționali în viața comunității academice și a orașului nostru, desfășurând proiecte dedicate împreună cu organizațiile studențești în acest scop.

Sănătate Info: Care sunt principalele investiții în infrastructura universității, dar și în programele/proiectele de cercetare, în următoarea perioadă?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: În următoarea perioadă, UMF „Iuliu Hațieganu” are în desfășurare mai multe proiecte ambițioase, menite să sprijine dezvoltarea atât a infrastructurii educaționale, cât și a capacității noastre de cercetare.

Una dintre cele mai importante investiții este construirea unei noi clădiri în campusul de pe strada Gheorghe Marinescu, care va adăposti Centrul de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală, o nouă bibliotecă universitară, patru amfiteatre moderne, spații didactice, o cafenea, dar și o biobancă.

Un alt proiect major este reabilitarea clădirii istorice „Anatomia”, una dintre cele mai vechi și mai emblematice construcții din campus, ce datează din 1888. Reabilitarea acestei clădiri, realizată cu fonduri europene, ne va permite să păstrăm caracterul său istoric, dar în același timp să o dotăm cu tehnologie modernă, oferindu-le studenților un mediu de învățare optim.

Pe lângă modernizarea clădirilor educaționale, suntem preocupați și de îmbunătățirea condițiilor de trai pentru studenți. Unul dintre căminele noastre din Observator va fi complet renovat și adus la standarde europene, oferind camere moderne, cu două locuri și baie proprie. Acest proiect este finanțat prin PNRR și reflectă angajamentul nostru de a crea un mediu propice pentru studiu și dezvoltare personală.

Un alt aspect important al planurilor noastre de dezvoltare îl reprezintă preluarea Spitalului CFR, pe care dorim să îl transformăm într-un spital universitar modern, centru de excelență pentru actul medical și cercetarea avansată. Acest spital va fi nu doar o unitate medicală de top pentru comunitatea din regiune, ci și un spațiu pentru cercetare, inovație și formare profesională la cel mai înalt nivel.

De asemenea, am finalizat recent renovarea și modernizarea clădirii „Farmacia B”, unde funcționează Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului. Acesta este dotat cu echipamente de ultimă generație, care asigură condiții optime pentru desfășurarea experimentelor și proiectelor de cercetare în domeniul farmaceutic, contribuind astfel la creșterea calității educației și a cercetării în universitatea noastră.

Toate aceste investiții subliniază angajamentul nostru față de excelența academică și de cercetare medico-farmaceutică, care alături de responsabilitatea socială și întoarcerea valorilor către comunitate, constituie misiunea asumată de universitatea noastră.

Sănătate Info: UMF a reușit în ultimul an să se mențină în topul clasamentelor universitare internaționale, ca cea mai importantă universitate de medicină din România. Cum ați reușit?

Prof. Dr. Anca Buzoianu: Păstrarea poziției de lider în clasamentele internaționale este rezultatul unei combinații de factori: internaționalizarea, calitatea actului educațional și cercetarea de vârf. Continuăm să atragem studenți și cercetători din întreaga lume, iar investițiile noastre constante în infrastructură și inovație ne permit să ne menținem în fruntea universităților de medicină din România. Ne ajută foarte mult munca asiduă depusă de absolvenții noștri, care an de an ocupă poziții fruntașe la examenul național de rezidențiat, investițiile consistente în infrastructura de cercetare și în resursa umană dedicată și, nu în ultimul rând, cultura calității și a lucrului bine făcut care ne caracterizează activitatea de peste 100 de ani.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *