Tot mai multe femei se confruntă cu deficit de vitamina D în organism

Tot mai multe femei află în urma analizelor că se confruntă cu deficit de Vitamina D în organism. Medicul primar endocrinolog dr. Ruxandra Dobrescu spune că una dintre explicațiile pentru care numărul de cazuri cu pacienți care au deficit de vitamina D a crescut considerabil este că în prezent se testează mult mai mult decât în urmă cu zece ani. 

Pe de o parte, testăm mult mai des nivelul de vitamina D decât o făceam acum zece ani, să spunem. (…) Pe de altă parte, în ultimul timp suntem mai atenți la efectul nociv pe care-l are expunerea excesivă la soare, astfel încât inclusiv pe perioada verii ne protejăm, folosim cremă de protecție solară și umblăm mai acoperiți, ceea ce face ca vara, când practic ar trebui să acumulăm vitamina D prin piele, sub acțiunea razelor UV, acest nivel să nu mai crească atât cât creștea înainte”, a explicat medicul.

De ce este importantă vitamina D

Cercetătorii se contrazic atunci când vine vorba de importanța vitaminei D asupra diferitelor organe și sisteme: „Ce știm clar și știm de mult timp este că vitamina D e foarte importantă pentru mineralizarea osoasă. Adică pentru absorbția și fixarea calciului în os, ceea ce este important la copii, pentru că la copii deficitul de vitamina D duce la rahitism, adică la dezvoltare defectuoasă a scheletului. Și este important și la adult, pentru că duce la osteomalacie,  o boală caracterizată prin oase moi. Pe lângă asta, știm că vitamina D este importantă pentru sănătatea mușchilor și pentru tonus osos, cu atât mai mult dincolo de o anumită vârstă”, a detaliat medicul.

De asemenea, dr. Ruxandra Dobrescu a mai precizat că femeile, în mod deosebit, pot suferi o alterare a sănătății în perioada de după menopauză, apărând osteoporoza, o boală care afectează structura osului și crește riscul de fractură: „Dacă o persoană are osteoporoză, are oase mai fragile și are și deficit de vitamina D, care face să afecteze în plus structura osoasă, luând în calcul și efectul acesta al lipsei vitaminei D pe scăderea tonusului muscular, înseamnă că pe de o parte avem și oase mai fragile și suntem și mai predispuși să cădem, de exempplu, ceea ce împreună crește riscul de fracturi. Efectul acesta la nivel musculo-scheletal este esențial”.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *