
Cei mai mulți nutriţioniştii consideră că efectele benefice ale siropului de coacăze pentru sănătate sunt numeroase: La un kilogram de coacăze se obţin 500 mililitri de sirop de coacăze, care poate fi combinat cu miere de albine polifloră, o variantă mult mai sănătoasă decât cu zahăr.
Siropul de coacăze poate aduce o cantitate substanțială de vitamina C, proteine, acizi organizi, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, dar şi vitamine precum B1, B2 sau B6, flavonoizi sau pectine.
Există şi un studiu recent despre coacăze, realizat de Institute for Plant & Food Research din Noua Zeelandă şi Brain Performance and Nutrition Research Center din cadrul Universităţii britanice Northumbia. Cercetătorii au publicat în Journal of Functional Foods o concluzie a analizei în care arată că pigmenţii naturali care se găsesc în coacăze ţin departe bolile cerebrale.
Potrivit cercetătorilor, siropul natural de coacăze a avut un efect pozitiv în ceea ce priveşte performanţele cerebrale din prima oră după consum. Mai mult, analizele la sânge au arătat o creştere a concentraţiei de monoamine, neurotransmiţători implicaţi în reglarea stării de spirit.
Conform USDA [Fooddata Central Search Results.” FoodData Central, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173964/nutrients], o cantitate de 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele valori nutritionale:
- Acid Folic: 8 mcg;
- Niacina: 0,3 mg;
- Acid pantotenic: 0,4 g;
- Piridoxina: 0,06 g;
- Riboflavina: 0,05 mg;
- Tiamina: 0,05 mg;
- Vitamina A: 230 UI;
- Vitamina C: 181 mg;
- Magneziu: 24 mg;
- Mangan: 0,25 mg;
- Fosfor: 59 mg;
- Zinc: 0,27 mg:
- Sodiu: 2 mg;
- Potasiu: 322 mg;
- Calciu: 55 mg;
- Cupru: 0,08 mg;
- Fier: 1,54 mg;
- Calorii: 63 kcal;
- Carbohidrati: 15 g;
- Proteine: 1,4 g;
- Grasimi: 0,41 g;
- Fibre: 4,3 g;


Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.