Ministerul Muncii vrea să blocheze dreptul la grevă în Sănătate? Ce acuze aduce Federația Solidaritatea Sanitară?

Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat săptămâna trecută Ministerului Muncii concilierea conflictului colectiv de muncă din Sănătate (etapă obligatorie înaintea grevei).

„În loc să ne convoace la conciliere împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii ne-a răspuns săptămâna aceasta, spunându-ne că nu poate efectua concilierea conflictului colectiv de muncă (adică Federația Solidaritatea Sanitară nu poate declanșa greva)” au anunțat sindicaliștii.

Argumentul Ministerului Muncii a fost că „nu poate fi efectuată o grevă în sectorul public pentru revendicări salariale (pentru drepturi a căror rezolvarea este necesar un act normativ, salarizarea în domeniul bugetar intrând în această categorie). În această interpretare angajații din domeniul bugetar ar fi lipsiți de dreptul la grevă exact pentru cea mai importantă categorie de solicitări: drepturile salariale. Având în vedere că adresa Ministerului Muncii ne este trimisă exact din perioada desfășurării grevei colegilor din Educație, această interpretare ar pune în discuție de fapt și legalitatea grevei aflată deja în desfășurare”, subliniază Federația „Solidaritatea Sanitară”.

În ședința de Guvern din 1 iunie 2023, Executivul va aproba o Ordonanță de Urgență prin care mărește salariile în Educație. Majorarea la cadrele didactice va fi de 1000 de lei brut, lunar. Creșterea salarială a fost decisă de Guvern după ce, la data de 22 mai, în Educație s-a declanșat greva generală. Mărirea de 1000 de lei se va acorda începând cu luna iunie 2023.

Medicii au anunțat că susțin revendicările salariale ale cadrelor didactice. „Susținem revendicările profesorilor români, sprijinim acțiunile lor sindicale desfasurate legal, consideram imperios necesara acordarea recompensarilor salariale cadrelor didactice competente si care depun eforturi reale și determinate pentru educarea generațiilor tinere”, a transmis Sindicatul Medical Romania.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *