Clujul, cu tunurile pe Rafila: Tișe, Ungureanu și Achimaș îl spulberă pe ministrul sănătății! UMF Cluj se ține departe de războaiele politice!

Coincidență sau nu? Frustrare că municipiul Cluj-Napoca nu mai deține frâiele sănătății românești prin miniștri, secretari de stat sau alți factori cheie, trei politicieni clujeni de la PNL, PSD și USR au pus tunurile pe ministrul Alexandru Rafila în doar ultimele două săptămâni – Alin Tișe, Patriciu Achimaș Cadariu și Emanuel Ungureanu. În conflictul politic NU a intrat însă și UMF Cluj care se pare că dorește să se țină departe de orice jocuri de putere de la București și își păstrează eticheta academică.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat la un post local de radio că este nemulțumit de calitățile de manager avute de Alexandru Rafila.

„Din punctul meu de vedere, domnul Rafila fie este un manager incompetent, nu mă refer la calitățile lui ca medic, că nu le cunosc, nu știu în ce domeniu al medicinei activează, dar ca manager, din ceea ce văd eu, fie este un manager incompetent, fie este de rea voință și are alte planuri și interese ascunse. Din punctul meu de vedere, dacă are aceste interese, nu ar avea ce să caute în poziția de ministru.

De altfel, există multe domenii în această țară în care ajung unii foarte sus, un fel de Mesia, considerați ca fiind de neînlocuit, și pe acest considerent li se permite să facă tot ce vor ei, ca și când nimeni altcineva nu ar avea dreptul să îi conteste calitățile. Atunci, oamenii aceștia care cred că dețin adevărul absolut, sunt foarte greu de oprit, pentru că cei mai periculoși oameni sunt cei care cred că știu totul”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe

Recent, coordonatorul științific al grupului de lucru care a elaborat draftul planului de combatere a cancerului, profesorul și deputatul PSD – Patriciu Achimaș, l-a acuzat pe Rafila că denigrează echipa care a elaborat Planul de Combatere a Cancerului: „Planul a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, fără ca Alexandru Rafila să aibă vreo obiecție. Dimpotrivă, aceasta a participat la toate momentele festive și a vorbit despre Plan în termeni pozitivi. Însă, acum, când mai are o lună de zile la dispoziție să pună pe masă normele de aplicare a legii, domnul Rafila se răsucește pe călcâi, pretinde că Planul nu e bun și împroașcă cu noroi în stânga și-n dreapta, arată Achimaș.

„În absența poveștilor din pandemie dar la fel de dornic să rămână în prim plan, Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”, a mai declarat deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu referindu-se la afirmația ministrului Sănătății conform căreia Planul Național de Combatere şi Control a Cancerului trebuie modificat pentru că ar fi fost făcut de „neprofesioniști”.

profesorul și deputatul PSD – Patriciu Achimaș

Și deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, l-a acuzat recent pe ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, că minte atunci când spune că în urma unor memorandumuri se pot debloca posturile din sistemul sanitar: „Este o minciună cap-coadă că s-au deblocat posturi în sistemul sanitar. Din anul 2022, mii de posturi sunt blocate. Totuși, cu consimțământul domnului Rafila, mii de sinecuri din sistemul sanitar s-au ocupat, dar nu posturile din spitale. Domnul Rafila spunea ipocrit acum două zile că îi îndeamnă pe cei o mie de medici specialiști să vină să facă demersuri pentru concursuri în spital. Nu este absolut nicio șansă să se întâmple ceva bun, pentru că domnul Rafila, spre exemplu, la Institutul „Marius Nasta”, a blocat posturile încă din 2022. Aceste posturi nu au fost niciodată scoase la concurs, pentru că ministerul nu doar că nu aprobă, dar nu au trimis niciun fel de răspuns la memoriile primite”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR l-a acuzat de asemenea pe ministrul Sănătății că blochează concursurile pentru funcția de manager al serviciilor județene de ambulanță din țară, toate aceste servicii fiind conduse de manageri interimari, a căror numire este prelungită din șase în șase luni prin ordin al ministrului, care își asigură astfel liniștea.

„Toate serviciile de ambulanță județene din România sunt conduse de manageri interimari. Nu s-au scos la concurs posturile de manager, pentru ca domnul Rafila să poată să-i pună din pix, să pună pile de la partid, de la pesedei și de la PNL. Rafila minte cu nerușinare și trebuie demis urgent. Nu are ce să caute în noul guvern. Nu avea ce să caute nici în vechiul guvern. Este un personaj distructiv”, a conchis deputatul USR.

deputatul USR – Emanuel Ungureanu

Pe de altă parte, instituția reprezentativă lumii medicale din Cluj-Napoca și din Ardeal – UMF Cluj se păstrează departe de aceste războaie politice, sub echilibrata coordonare a rectorului Anca Buzoianu.

rectorul UMF Cluj – prof. univ. dr. Anca Buzoianu

Loading

1 Comment

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *