
Suntem crescuți, educați, cu frică și/sau precauție vizavi de unele animale de care ar trebui să ne ferim, fie ele micii păianjeni ori măreții lei. Plantele însă, în cele mai multe cazuri le tratăm cu indiferență fără să ne așteptăm de la ele la vreun pericol imediat. Cu toate acestea, unele plante sunt nu mai puțin periculoase decât ferocele feline.
Dieffenbachia
Des întâlnita plantă decorativă, este de fapt extrem de periculoasă. Doar simpla atingere a degetelor de această plantă poate provoca arsuri grave ale pielii.
Seva sa este foarte otrăvitoare. Ajunsă pe piele, provoacă iritații severe, dar cel mai periculos lucru este contactul acestuia cu membrana mucoasă a ochilor și cavitatea bucală. În acest caz, o persoană poate chiar orbi sau suferi o pareză a limbii.

Oleandrul
Oleandrul este un arbust sau arbore mic din familia Apocynaceae, cu toate părțile toxice. Planta dispune de niște flori superbe de un roz aprins, din care motiv deseori este întâlnită în designul peisagistic. Cu toate că oleandrul intră în categoria celor mai otrăvitoare plante din lume această este cultivată ornamental în multe spații. Seva oleandrului poate provoca diaree puternică ori grețuri, dereglări ale sistemului nervos central și chiar stop cardiac.

Acokanthera
Fructele acestei plante sunt o capcană deoarece au un miros pătrunzător și un gust foarte plăcut, însă la „pachet” vin și cu toxine destul de toxice, consumate în cantități mari putând să provoace chiar decesul unui adult în câteva minute. În trecut reprezentanții triburilor africane ungeau vârful săgeților cu seva acestei plante ca să le facă și mai eficiente, chiar fatale.

Ageratina altissima
Această plantă mai este numită și rădăcina albă a șarpelui. Ageratina altissima conține o substanță otrăvitoare sub numele de tremetol. Uneori oamenii sunt infectați fără să știe de tremetol, indirect, plantele fiind consumate de vite, carnea și laptele contamizându-se cu toxina, astfel când se consumă lapte sau carne care conține toxina, otrava este transmisă oamenilor.

Menispermum canadian
Planta menispermum canadian seamănă foarte tare cu vița de vie și chiar sunt din aceeași familie, diferența este că Menispermum conține dauricin – un alcaloid toxic letal.

Ricinus communis
Din această plantă chiar dacă se obține uleiul de ricin, este toxic pentru om dacă nu este prelucrat în modul corespunzător. Consumul ricinului fara avizul medicului sau supradozarea, determina diaree, alergii, iritatie gastrica, greturi, varsaturi, tahicardie, colaps, spasme musculare, nefrite, deces.


Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.