Testul Galleri, noul test de sânge care ar putea stopa 1 din 10 decese cauzate de cancer

Testul Galleri, noul test de sânge care ar putea stopa 1 din 10 decese cauzate de cancer, arată Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

„Prin simpla recoltare a unei probe de sânge, se poate efectua detectarea precoce a peste 50 de tipuri de tumori, ceea ce poate constitui un punct de cotitură în prevenția și tratamentul cancerului.

Este recomandat adulților care prezintă risc crescut de dezvoltare a unei tumori maligne (antecedente familiale, prezența factorilor de risc, vârsta peste 50 ani etc) și va fi eficient în mod special în tipurile de cancer dificil de depistat în stadii precoce (pulmonar, pancreatic, intestinal, renal, leucemie, anal, cancere de cap și gât etc).

Testul Galleri detectează fragmente de ADN asociate cu cancerul și care sunt eliberate în sânge și pot sugera din ce parte a corpului provine. Acest test revoluționează modul în care este detectat cancerul, deoarece majoritatea pacienților sunt diagnosticați în prezent doar după ce prezintă simptome.

Disponibil în UK și USA pentru moment, iar dacă va avea succes, se intenționează extinderea și implementarea și în țara noastră după anul 2023” au anunțat oficialii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *