1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu cancer de sân

1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu cancer de sân au anunțat recent cei de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

„Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidența sa fiind în continuă creștere în țara noastră. Se estimează că 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu această boală.

În cazul tumorilor de dimensiuni mai mari se evaluează riscul de răspândire, predispoziția genetică, dar și antecedentele familiale de cancer mamar și se recomandă intervenția de îndepărtare a sânului (mastectomia)” arată cei de la Institutul Oncologic.

În urma intervenției de mastectomie, în Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca pacientele au posibilitatea de a-și reface aspectul modificat cu ajutorul chirurgiei de reconstrucție a sânului sau chirurgia onco-plastică, efectuată de către o echipă tânără și dinamică, coordonată de către Dr. Maximilian Muntean, specialist chirurgie plastică IOCN.

„Pentru că multe paciente ne intreabă dacă folosim implanturi de la Polytech, răspunsul este DA, dar mai ales pentru reconstrucție mamară. Iată o parte din reconstrucțiile de anul acesta” susține Dr. Maximilian.

Simptomele cancerului de sân: Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este aparitia unui nodul. O masa nedureroasa, solida, care are margini neregulate este mai probabil sa fie canceroasa, insa cazurile de cancer mamar pot fi si moi, nedureroase sau rotunjite. Din acest motiv, este important sa mergi la medicul ginecolog pentru un examen clinic al sanilor.

Alte simptome ale cancerului de sân:

  • Umflarea partiala sau a intregului san – chiar daca nu se simte niciun nodul distinct
  • Schimbari in marimea, forma sau aspectul unui san
  • Modificari ale pielii care acopera sanul (aspect de coaja de portocala, frecvent)
  • Retractia mameloanelor
  • Scurgeri mamelonare – altele decat laptele matern
  • Prezenta unor zone de roseata, cruste, striatii sau ingrosare la nivelul mameloanelor sau pielii de pe san
  • Durere la nivelul sanilor sau mameloanelor
  • Prezenta unor ganglioni la nivel axilar

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *