O nouă ediție a taberei Medical Adventure School in Holiday se desfășoara în zona Padiș-Glăvoi

A 27-a ediție a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday) se desfășoara (5 și 12 august) în zona turistică Padiș-Glăvoi.

Potrivit apuseni.info dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor și organizator al taberei MASH, în săptămâna petrecută pe munte, tinerii vor deprinde abilități legate de gestionarea situațiilor de urgență survenite în medii speciale: „Societatea evoluează, generând forme noi de situații care pot duce la afectarea stării de sănătate a cetățenilor, ca atare și cei implicați în salvarea lor trebuie să evolueze. Creșterea interesului și orientarea tot mai frecvent către sporturi extreme practicate în medii deseori ostile, incidentele cu victime multiple survenite în condiții speciale și în medii extrem de variate au impus organizatorilor să orienteze temele cursurilor și activităților teoretice și către aceste situații”.

Ce este MASH?

Începând cu anul 2001, în judeţul Bihor, prin iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea(ASMO), s-a creat un parteneriat având drept scop instruirea viitorilor profesionişti ai lumii medicale (studenţi ai facultăţilor de medicină din ţară) în ceea ce înseamnă salvarea în situaţii speciale. Medical Adventure School in Holiday – MASH este materializarea acestui parteneriat. MASH este o tabără de formare care se desfăşoară de 18 ani, în luna august, într-o zonă pitorească a Munţilor Apuseni, care permite simularea unui spectru larg de situaţii de urgenţă. Debutată ca şi tabără naţională destinată studenţilor medicinişti, treptat participarea a devenit tot mai largă, din punctul de vedere al cursanţilor (atât din România – studenţi ai Facultăţilor de Stomatologie, Electrotehnică, Drept, etc. cât şi din afara ţării – Egipt, Maroc, Austria, Franţa, Polonia) dar şi din cel al lectorilor şi instructorilor (alături de instructori provenind de la servicii de urgenţă cu experienţă din România – SMURD, Serviciul Public Salvamont, Consiliul Naţional Român de Resuscitare cursurile şi stagiile practice au fost supervizate şi de reprezentanţi ai Pompierilor din Beretyoujfalu Ungaria, echipa de Search and Rescue din Szolnok Ungaria).

Astazi, instituţiile şi serviciile care deruleaza acest parteneriat sunt:

 • Serviciul Public Salvamont Bihor – Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor
 • Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Oradea – SMURD
 • Universitatea din Oradea
 • Consiliul National Roman de Resuscitare

programul taberei include cursuri de:

 • Basic Life Support,
 • managementul pacientului în accidentele montane,
 • particularităţile patologiei în condiţiile mediului montan şi situaţii speciale de salvare,
 • protocoalele intervenţiei în caz de dezastre,
 • principiile acţiunilor „search and rescue”,
 • elemente de TSA (tehnica speologiei alpine);
 • simulări ale unor intervenţii specifice zonei montane;

În cursul anului 2006 a luat fiinţă Asociaţia “Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale” – SARTISS formată din reprezentanţi ai instituţiilor menţionate şi având drept scop susţinerea eforturilor de instruire-formare a viitorilor membri ai echipelor de intervenţie (atât profesioniste cât şi voluntare) provenind din rândul tinerilor care au o minimă pregătire fie în domeniul medical, fie în cel al salvărilor montane. Această pregătire care în general este eminamente teoretică necesită o mai largă fundamentare practică bazată pe experienţa unor profesionişti a acţiunilor de salvare şi pe implementarea protocoalelor naţionale şi internaţionale de management a situaţiilor speciale de urgenţă.

Ce are deosebit MASH?

 • atmosferă nonformală;
 • traininguri diverse: resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare montană, salvare din abrupt, salvare din pesteri
 • conferinţe: sisteme GPS, patologia de altitudine, deontologie montană etc;
 • activitati in aer liber: mountain biking, tir cu arcul, drumetii pe cele mai frumoase trasee din muntii Apuseni
 • transparenţă atât la înscrierea participanţilor cât şi la evaluare şi selecţie;

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *