Chirurgul-deputat Achimaș-Cadariu, către institutele de oncologie: „Există finanțări, trebuie scrise proiecte”

Fostul ministrul al Sănătății sub guvernul tehnocrat, deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a atras atenția, cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului, asupra oportunităților de finanțare pe care le au institutele oncologice din țară și care ar putea crește calitatea actului medical și implicit șansele de supraviețuire ale pacienților oncologici.

„Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar şi infrastructura. Mi-aş aduce aminte, când institutul a fost evaluat drept cea mai bună instituţie de sănătate din România şi a primit şi acel premiu, s-a subliniat mixul între finanţările de la buget şi cele din proiecte. Cred că lumea e deschisă, putem accesa proiecte. E Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, dar să nu uităm Planul European de Cancer, cu finanţări generoase. Deci cred că se deschid premisele ca multe institute de oncologie să poată beneficia de dotări. Trebuie doar să scriem proiecte şi să avem resursa umană bine pregătită”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaş Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj.

Pregătirea noii generaţii de medici este o prioritate la institutul clujean. Aici au avut loc mai multe evenimente dedicate Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului. Unul dintre acestea, workshopul „Diagnostic şi tratament în cancerul de col uterin”, unde medicii rezidenţi şi studenţii au urmărit prezentările profesorilor şi au adresa întrebări.

Profesorul Achimaş a vorbit despre tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin.

„Un tânăr care a absolvit Facultatea de Medicină şi a intrat în rezidenţiat are toate premisele să devină un medic bun. De acolo e datoria noastră să îl formăm. Desigur, medic bun devii cu multă muncă, zi de zi, cu consecvenţă, pregătire, seriozitate. Sigur, poate ar trebui să fie şi un sistem de valori la nivel naţional, să pună medicul pe poziţia corectă în raport cu societatea şi cu pacienţii”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

„În fiecare zi pentru noi este o săptămână de luptă împotriva cancerului şi cred că Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’ din Cluj este o instituţie de referinţă în acest moment în ţară, singura acreditată la nivel european. E foarte bine să marcăm această săptămână, fiindcă de fapt ne gândim la supravieţuitorii de cancer, la cei care ne-au fost, ne sunt şi din păcate ne vor fi pacienţi cu această afecţiune.

Ce putem să facem noi în plus? Nimic altceva decât să ne facem treaba, nimic altceva decât să îi educăm pe medicii tineri pentru a putea să facă faţă cât mai bine comunicării cu pacienţii dar şi în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul. Să le arătăm româncelor şi românilor ce poate să facă o instituţie de top din România, să conştientizăm ce înseamnă această boală, să vedem cum facem să o evităm când este evitabilă”, a declarat profesorul Achimaş-Cadariu, care este şi coordonator al Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *