(INTERVIU) dr. Luca Constantin: Formele severe de SARS-COV-II au fost la peste 90% dintre persoanele care nu au fost vaccinate

dr. Luca Constantin este unul dintre medicii eroi ai județului Hunedoara care a ales să se implice trup și suflet în lupta cu virusul SARS-COV-II și a fost extrem de implicat în campania de vaccinare.

Medicul hunedorean a avut amabilitatea să ne răspundă la un interviu, despre cum vede un medic „războiul” cu SARS-COV-II, chiar de pe frontul de luptă

Sănătate Info: Domnule dr. Luca Constantin, sunteți unul dintre medicii care a fost pe „frontul pandemic” de SARS-COV-2. Ați fost martorul multor cazuri dramatice. Ce le transmiteți celor care încă contestă formele grave produse de acest virus, de această pandemie?

dr. Luca Constantin: Buna ziua, multumesc de invitatie si in aceelasi timp sunt onorat sa port o conversatie despre aceasta tema foarte interesanta si in voga. Da trebuie sa recunosc ca din pacate au fost si cazuri dramatice de-a lungul celor 4 valuri care nu mi-as putea permite sa le descriu din etica si confidentialitatea datelor. Dar toate formele severe care au avut deznodamant exitus pot sa spun ca au venit dupa multe zile de stat acasa fara tratament corect (dupa ureche) iar afectarea pulmonara evoluand la mai bine de 60%, tin sa mentionez ca majoritatea pacientilor aveau si boli cronice ( diabet/hta) dar au fost si pacienti cei drept intr-un numar mic care nu au avut nici un substrat. Sa revenim totusi la intrebarea adresata, chiar daca nu credeti in continuuare in acest virus si formele grave care le produce – mergeti la spital sau la medicul de familie inca de la primele simptome pentru a se efectua o evaluare si a primii un tratament corect, prin acest lucru se evita formele grave ale acestei pacatoase boli.

Reporter: Cum am ajuns în această situație tragică, cu spitale blocate și un număr imens de decese?

dr. Luca Constantin: Parerea mea este ca sunt mai multi factori care au influentat aceasta:

  1. Populatia nu a avut acces la informatia corecta despre acest virus si implicit vaccin, poate trebuia mai mult si mai bine promovat vaccinul
  2. De 2 ani de zile numarul de paturi de ATI nu au crescut substantial tot in jur de 2000 cu indulgenta avem la nivel national care este un numar foarte mic parerea mea
  3. Spitalele au ramas blocate datorita numarului mic de oameni vaccinati, din proprie experienta va pot spune ca nu stiu decat 2-3 cazuri de forme severe (care au avut suprapuse diabet/obezitate/hta/sindrom metabolic) care erau vaccinate in rest numai cazuri la persoane nevaccinate care necesita multe zile de spitalizare daca lucrurile se complica (ultimul caz de care stiu a stat pe ATI 40 de zile si din pacate resultat exitus)
  4. Cu fiecare val care a venit si poate mai vin, singurul lucru pe care-l avem si ramane este experienta valurilor anterioare. Fiecare varianta de Sars-Cov 2 a fost mai contagioasa si putin severa dar fiind dat numarul mare de contaminari zilnice este logic ca se complica lucrurile in spitale.

Sănătate Info: Cu ce situații dramatice, speciale, v-ați confruntat în județul Hunedoara pe „frontul pandemic” de SARS-COV-2?

dr. Luca Constantin: 1. Una din cele mai dramatice situatii sunt acelea in care nu sunt locuri de ATI in judet si in tara si in CPU-uri sunt pacieti in asteptarea unui loc si pur si simplu nu ai ce face decat sa astepti sa se elibereze un loc care stim prea bine cum se elibera. 2. Numarul exagerat de apeluri telefonice de la cunoscuti in privinta tratamentului, acest fapt este ceva foarte stresant zilnic zeci de apeluri. 3. Cum am mai spus ne-am obisnuit de-a lungul timpului cu acest virus si cu consecintele acestuia incat numai imi dau seama ce este dramatic sau special.

Sănătate Info: Ce diferențe ați observat acum în manifestările clinice ale pacienților infectați cu Delta, față de cele din valurile trecute?

dr. Luca Constantin: Varianta Delta a fost foarte contagioasa iar manifestarile clinice au fost asemanatoare cu variante, o particularitate a acestei variante pot sa va spun din propria experienta este ca a fost foarte silentioasa in sensul ca la multi pacienti simptomele se tuse, subfebrilitate, mialgii, tulburari gastrointestinale, cefalee etc au fost superficiale si totodata cu tendinta „”las ca trece, iau eu ceva paracetamol si vitamine si i-mi trece’ iar ulterior pacientii se depreciau respirator foarte tare intr-un timp foarte scurt datorita afectarii pulmorare foarte mari.

Sănătate Info: Domnule dr. Luca Constantin, cu ce sechele pulmonare pot rămâne pacienţii care au fost infectaţi cu SARS-COV-2?

dr. Luca Constantin: Una din cele mai frecvente sechele ale pacientilor este fibroza pulmonara care duce dupa sine o insufienta respiratorie cronica, patologii care se leanga in lant cu multiple complicatii pe termen mediu si indelungat.

Sănătate Info: Cum l-ați încuraja pe un conațional să se vaccineze? Cum ați argumenta utilitatea vaccinării?

dr. Luca Constantin: Am facut-o de sute poate mii de ori in multiplele caravane de vaccinare. Este simplu, de fiecare data incep cu experientele mele personale asupra vaccinarii adica in cele peste 10.000 de doze administrate nu am avut nici o reactie adversa postinjectare (RAPI) peste 95% dintre cunoscutii mei sunt vaccinati ca si mine de altfel de aproape 1 an si nu avem obsolut nimic sunt la fel ca si inainte sa ne vaccinam. Formele severe au fost la peste 90% dintre persoane care nu au fost vaccinate. Vaccinul/Vaccinurile au aprobare de la FDA in deplinatate. Si bineinteles daca mai au intrebari suplimentare le raspund cu mare drag!

Sănătate Info: Ce greșeli majore au existat în gestiunea pandemiei?

dr. Luca Constantin: Nu stiu sincer daca au fost greseli majore in gestionarea pandemiei, orice stat a avut probleme destul de serioase in privinta gestionarii pandemiei indiferent de rata de vaccinare sau cat de bine structurat ar fi sistemul medical. Dar totusi ar fi fost poate putin mai bine daca s-ar fi pus accent pe informarea corecta populatie despre acest virus si un indemn mai serios spre vaccinare inca de la inceputul pandemiei.

Sănătate Info: O dată cu accesibilitatea utilizării transportului aerian în zone exotice ale lumii, am exportat distracție dar uneori am importat viruși necunoscuți continentului European, de unde în viitor, beneficiile mobilități vor aduce și noi provocări medicale. Considerați că este începutul unei revoluții medicale pentru civilizația occidentală? Viața noastră va fi diferită de acum înainte?

dr. Luca Constantin: Referitor la importul de virusi noi din alte regiuni climatice nu este ceva nou pentru noi doar ca aceste cazuri sunt rare, referitor la virusul Sars-Cov ii clar ca o sa lase o amprenta consistenta asupra sistemului medical si pana la urma asupra tuturor oamenilor. Acest virus este ceva nou, nemaintalnit pana in prezent care a dat multe provocari sistemului medical si oamenilor de stiinta. Invatam sa coexistam cu el pe o perioada nederminata, nu stim cat va mai evolua, cate tulpini o sa mai fie, cat de agresive o sa fie.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *