Colesterolul – Cea mai profitabilă, politizată, nedrept demonizată și prost înțeleasă moleculă, fără de care NU putem exista!

Partea I

Povestea pe scurt: Ipoteza Colesterol – Boli Cardiovasculare, apărută în SUA în anii 1950 (menținută la zi ca ipoteză lucru) a condus în mod direct, prin demonizarea consumului de carne și grăsimi saturate și IGNORAREA efectelor consumului excesiv de carbohidrați, de uleiuri vegetale  și a rezistenței la insulină rezultate, la epidemia actuală de diabet, obezitate și a multor alte boli cronice. 

Cu acest articol vom intra în apele necartografiate, învolburate şi acoperite de ceaţă densă a Ipotezelor False în sănătate, medicină și nutriție. Iar navigaţia în aceste ape necesită, pe lângă curajul de a pleca în necunoscut, intuiție, o busolă solidă (noțiuni de bază) și un sonar de calitate (capacitate de analiză și sinteză) pentru că hărțile existente sunt nu doar imprecise ci în mod intenționat FALSE!     .

Să începem cu începutul. Unde ne aflăm ca specie, din punct de vedere al sănătății și vitalității? Într-o situație nu tocmai de invidiat. Ratele bolilor cronice (Bolile cardiovasculare, Cancerul, Diabetul, Obezitatea, etc) sunt în creștere alarmantă și cu debuturi de la vârste tot mai fragede, longevitatea în scădere.

Ceva clar nu merge bine. Dar ce anume?

Sunt foarte multe motive, (și pe cele mai multe le vom aborda rând pe rând prin aceste mici articole) dar unul dintre principalii vinovați este în opinia mea menținerea în viață a Ipotezei Inimă- Colesterol (dovedită falsă prin multiple studii de-a lungul timpului) prin implicațiile enorme și profund negative asupra unei fiziologii umane extrem de complexe, șlefuită în milenii de evoluție.

Și cu care nimeni, decât poate Dumnezeu, sau Evoluția, n-ar trebui să se joace! Dar prea mulți, motivați ba de o rapacitate nemăsurată, ba de un orgoliu așa zis științific hiperinflamat și total nejustificat, o fac!

Și ce anume are coada vacii cu ștampila primăriei? Nu vă pripiți, ARE, vom detalia pe parcurs!

Toți am auzit de Colesterol și ne temem de el, nu-i așa? E acea substanță grasă, similară cu ceara, ce se găsește în carne, lactate și ouă și care ne blochează arterele și ne dă infarct miocardic, corect? Am fost condiționați, spălați pe creier, spuneți-i cum vreți. De către cine? Vă las să răspundeți singuri. Fapt e că n-am prea avut de ales.

Puțini însă cunoaștem că această moleculă unică și imuabilă(C46H27O) este atât de importantă pentru corp încât disponibilitatea ei nu poate fi lăsată la voia întâmplării și a preferințelor noastre alimentare și e produsă endogen, în funcție de cererea țesuturilor și funcțiilor, în hepatocite, 24 din 24 de ore, zi de zi, în medie circa 2000 mg/zi. Dacă îi dăm voie. Dar vom reveni.

Mulți dintre noi mai știm în plus știm și că acesta poate fi „bun” (HDL) și „rău” (LDL). Și că cel „rău” poate și trebuie musai scăzut prin reducerea aportului de alimente de origine animală, mai ales ouăle, lactatele grase și carnea roșie și prin înlocuirea  grăsimilor saturate animale (unt, untură, etc) cu cele vegetale polinesaturate (soia, rapiță, floarea soarelui, porumb, etc). Toți ((experții)) ne spun asta zi de zi, nu? Deci clar, e corect! Da, parțial color. Toate acestea îl scad, atât pe cel total, cât și pe cel LDL, dar cam atât. Ratele mortalității totale (din orice cauză) cu colesterolul scăzut rămân la fel de mari sau sunt chiar mai ridicate, depinde de studiul la care te uiți. Da, a murit săracul, a făcut un infarct brusc și total neașteptat, dar cel puțin avea colesterolul LDL la nivel corect (politic)!

Bun, asta ar fi partea de intervenție nutrițională/de stil de viață. Dar cum rămâne cu Demizeul nostru al tuturor, intervenția farmacologică – pastiluța?

Ei, aici e aici! Opinia unanimă  – asta s-a învățat la școală și de la cei mai mari în rezidențiat – este că LDL-ul cel viclean (produs de propriul ficat cu intenția clară de a ne provoca un infarct) poate, și mai ales trebuie să fie scăzut la niveluri cât mai reduse posibil (TC <200 mg/dl, LDL <100 mg/dl, pentru că așa a stabilit un comitet de tovarăși!). Stați liniștiți la locurile voastre, sunteți total în siguranță și protejați, doar pentru asta s-a inventat BigPharma nu?  Pentru binele nostru al tuturor! Kaboom, ies pe piață Statinele, compuse din niște  molecule toxice care blochează ceva căi metabolice șlefuite din negura timpului (molecule ce inhibă producția de colesterol în hepatocite prin blocarea căii metabolice 3-hidroxi-3-metilglutaril, un precursor al acestuia dar și a altor metaboliți cruciali) și Inhibitorii enzimei PCSK-9 (care încurajează hepatocitele să înlăture, forțat, lipoproteine LDL din circulație, ducând la scăderea artificială a nivelului lor).

Toate bune și frumoase, și la vară cald, nu? Ne simțim în siguranță, luăm o pastiluță pentru tot restul vieții, și ce? E ușor și nici un alt efort nu se impune, alimentația nu contează, totul este ghinion sau noroc genetic, nu? Colesterolul total și mai ales cel rău scad, doctorul de familie ne bate pe umăr și ne felicită! Ce lume minunată!

Ce mai contează că ușor, ușor, pe nesimțite, ne simțim cumva parcă tot mai obosiți, capacitatea de efort fizic scade, memoria scade, vederea scade, potența scade (testosteronul are și el la bază colesterolul),avem dureri musculare ciudate, glicemia bazală crește, nivelul insulinei/rezistența la insulină și cu ele inflamația și tensiunea arterială toate CRESC? Sunt toate doar coincidențe, doar îmbătrânim și e normal, sunt doar asociații iar nu cauzații pentru că experții ne-au asigurat că pastiluțele sunt total sigure, cu efecte secundare minore și extrem de rare. Cine suntem noi să-i contrazicem! În plus putem să înfulecăm după pofta inimii orice concocție toxică rafinată plină de e-uri, conservanți, emulsifianți, resturi de pesrticide și mai ales câte făinoase, dulciuri și uleiuri rafinate ne dorim! Bingo, win-win!

Deci înainte de a încheia această primă parte vom recapitula pe scurt:

1. Există multe ipoteze dovedite false dar menținute în viață de interese financiare uriașe și care, prin efectele măsurilor pe care le presupun, ne determină sănătatea și calitatea vieții în mod profund negativ.

2. Una dintre cele mai importante este ipoteza după care un nivel crescut de colesterol total și/sau LDL(față de niveluri arbitrar stabilite) ar constitui principala cauză a apariției bolilor cardiovasculare și infarctului miocardic.

3. Ergo, acestea trebuie scăzute cu orice preț (nutrițional și/sau farmacologic, cu cât mai mult cu atât mai bine). Ceea ce face din medicamentele de scădere a colesterolului, printre cele mai prescrise din lume, o mină de aur pentru giganții farmaceuticii. Sute de miliarde de dolari profituri.

4. Ipoteză îmbrățișată de dogma convențională în sănătate, medicină, nutriție și dietetică, sprijinită de guverne și organizații supra statele și propagată zilnic prin scris și viu grai prin sute și mii de vehicule diverse, în orice direcție ne-am îndrepta; uman vorbind, avem astfel oare vreo șansă să facem altceva decât să repetăm papagalicește ceea ce auzim și luăm drept literă de lege deși nu înțelegem? Am colesterolul mărit! O să reduc grăsimile și ouăle și o să iau niște pastiluțe!

5. Colesterolul, o moleculă unică, esențială pentru funcții vitale, dar transportată prin circulație de vehicule de diverse mărimi, densități și compoziții relative (vezi Chilomicroni, VLDL, IDL, HDL și LDL) este prezent, e drept în compoziția ateromului dar nu îl cauzează (nu este incendiatorul) ci a venit la locul incendiului pentru a stinge focul (este pompierul) și din varii motive a rămas blocat acolo. Vom dezvolta mai încolo pe această temă.

6. Pe lângă funcția de reparație menționată mai sus, colesterolul este materie primă necesară pentru sinteza (fără el nu se poate): a. Vitamina D, b. Hormonii steroidieni, c. Hormonii sexuali, d. Acizii Biliari, și cu roluri în e. Un sistem imunitar solid, f. Membrane celulare funcționale, g. Reglarea vâscozității sanguine, h. Sistemul nervos, sinapse și stratul izolator de mielină.

În episodul următor vom analiza pe scurt cum s-a ajuns aici. Vom trece în revistă cele mai importante studii ce demolează premisele acestei ipoteze și de ce anume sunt în continuare ignorate, deși au trecut zeci de ani. Și vom arunca o privire, dacă ne rămâne spațiu, asupra efectelor POTENȚIALE ale menținerii și aplicării în practică la scară de masă a acestei ipoteze pentru starea noastră de sănătate individuală, ca PERSOANĂ (din specia primate) și nu doar ca  parte a unui colectiv (ca să nu-i spun turmă pentru că n-ar fi corect politic!) așa cum suntem priviți de guvernanți și experții lor în sănătate publică.

Holistic health coach, Călin Nădăşan, unul dintre cei mai buni cunoscători ai modului echilibrat și sănătos de alimentație, un cunoscător al celulei, al metabolismului și al corpul uman în general


Loading

3 Comments

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *