Medicii vor putea profesa în anumite condiții până la vârsta de 70 de ani. Care sunt noile reguli pentru pensionarea medicilor?

Ministerul Sănătății a prezentat pe 26 august, în cadrul unei dezbateri publice, un proiect de ordonanță care vizează modificarea și completarea anumitor acte normative, precum și implementarea unor măsuri în sectorul sănătății.

Proiectul de ordonanță propune instituirea unui cadru legal care să permită medicilor să își continue activitatea până la vârsta de 70 de ani, indiferent de gen, sau după vârsta de pensionare stabilită de legislația privind sistemul public de pensii.

„În vederea eliminării unor discrimnări între diferitele categorii profesionale și având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1.089 din 4 decembrie 2023, se impune corelarea prevederilor referitoare la vârsta standard de pensionare, precum și continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu cadrul general care reglementează sistemul public de pensii”, se precizează în nota de fundamentare.

În prezent, medicii pot ieși la pensie la vârsta de 67 de ani, indiferent de gen, cu excepția cazurilor specificate în art. 391 din Legea nr. 95/2006. De asemenea, reglementarea vârstei de pensionare și a excepțiilor de la vârsta standard de pensionare, conform formei actuale a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, modificată și completată ulterior, este corelată cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Conform noului proiect, medicii pot ieși la pensie în conformitate cu legislația actuală a sistemului public de pensii.

Noi reguli privind pensionarea medicilor: În ce condiții aceștia vor putea lucra până la vârsta de 70 de ani.

„Medicii pot continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta. Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii”, se precizează în proiect.

Medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din zonele rurale, care au contracte cu casele județene de asigurări de sănătate, pot continua să lucreze în aceleași condiții și după vârsta de pensionare, dacă depun o cerere și obțin anual un aviz de la direcția județeană de sănătate publică și de la CMR, prin intermediul colegiilor județene ale medicilor, în baza unui certificat medical.

Medicii care au depășit vârsta de 70 de ani, conform legislației privind sistemul public de pensii, vor putea continua să practice în unități sanitare private.

„Desfăşurarea activităţii medicilor după împlinirea vârstei standard de pensionare se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv”, mai prevede proiectul.

Medicii vor putea lucra și după vârsta de 70 de ani în spitalele care se confruntă cu lipsă de personal.

În unitățile sanitare publice unde există un deficit de cadre medicale, precum și în cele situate în zone defavorizate, medicii pot continua să profeseze după vârsta de 70 de ani, conform legislației privind sistemul public de pensii, la propunerea spitalului respectiv, cu aviz anual din partea CMR, prin colegiile teritoriale județene sau al municipiului București, și cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Medicii care au depășit vârsta de 70 de ani nu pot ocupa funcții de conducere în CNAS și casele de asigurări de sănătate.

În unitățile sanitare publice, medicii care sunt membri titulari sau corespondenți ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici de gradul I, doctorii în științe medicale, pot, la cerere, să își continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. După această vârstă, medicii care sunt membri titulari și corespondenți ai Academiei de Științe Medicale pot fi menținuți în activitate conform prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale, cu modificările și completările ulterioare. De acest drept pot beneficia și medicii membri titulari și corespondenți ai Academiei Române.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *