Adriana Cristian: Industria medicală este unul din punctele forte ale Clujului

Adriana Cristian, consilier local și manager în domeniul IT, a avut în ultimii patru ani un interes deosebit pentru infrastructura medicală a Clujului și o inițiativă deosebită, în Cluj-Napoca urmând să se construiască, în premieră în România, un centru pentru tratarea și recuperarea victimelor consumului de droguri.

Sănătate Info i-a luat un interviu consilierului local USR, Adrian Cristian, totodată și candidat la europarlamentare, despre medicină și 🙂 Cluj-Napoca.

Sănătate Info: În ultimii 30 de ani, Cluj-Napoca a devenit templul universitar principal al Transilvaniei dar și un centru al expertizei medicale care deservește 7-8 județe. Ce înseamnă pentru economia municipiului Cluj-Napoca industria medicală, dat fiind faptul că o sumedenie de clinici private, mari, medii și mici s-au deschis în oraș?

Adriana Cristian: Clujul este un centru regional medical în creștere după cum se vede din numărul de clinici private ce s-au dezvoltat în ultimii 20 de ani. Fiind un centru regional atrage pacienți din toată regiunea și nu numai. Cadrele medicale foarte bine pregătite,  aparatura medicală fac din Cluj un centru căutat și contribuie astfel la economia orașului. Industria medicală este unul din punctele forte ale orașului alături de mediul universitar și mediul IT și ar trebui tratat ca atare de către administrația publică prin oferirea de suport și investiții pentru dezvoltarea acestuia.

Sănătate Info: Aveți deja în spate un mandat de consilier local și cu siguranță că v-ați confruntat cu multe probleme în domeniul medical. Cât de aproape este/a fost municipalitatea, de la executiv la legislativul local, de nevoile sistemului medical clujean și cu ce considerați că ar putea fi îmbunătățită legătura dintre instituțiile locale din domeniu și municipalitate?

Adriana Cristian: Din păcate, până în acest an când ne așteptăm să înceapă lucrările la Spitalul Regional, administrațiile locale au renovat pe ici pe colo câte un spital, nu au creat infrastructură nouă și au părut blocate în birocrație. Modelul urmat de actuala administrație arată lipsa unei viziuni și prostul management al sistemului actual ce pare a fi fost caracterizat prin aruncarea problemelor de la o instituție la alta în loc de așezarea la masa cu toți decidenții politici pentru a găsi fonduri și soluții.

Soluția este o schimbare de paradigmă care pune în centru nevoile pacientului și ale aparținătorilor. Acest lucru se poate face doar cu un parteneriat real între Consiliul Județean, care are în administrare mare parte din spitalele clujene, Ministerul Sănătății și administrația municipiului prin asigurarea de servicii complete inclusiv de cazare, infrastructură rutieră de acces (drumuri, legături, parcări).

Sănătate Info: Zero spitale în 30 de ani în Cluj-Napoca. 100% și în orașe medii din Africa s-au construit unități medicale…modern… Cum comentați această uriașă performanță, „acoperită” cumva de desele comunicate de presă, de data aceasta de la Consiliul Județean Cluj, în care se laudă executivul județean că achiziționează un aparat sau cârpește, ne scuzați, modernizează câte o camera, un mic corp de clădire… ?

Adriana Cristian:  În condițiile în care în ultimii 20 de ani au avut conducerea tuturor instituțiilor locale și naționale sincer nu pot să îmi explic această incapacitate doar prin lipsa de interes și de voință.

Sănătate Info: În Cluj-Napoca se va construi, în premieră în România, un centru pentru tratarea și recuperarea victimelor consumului de droguri. Dumneavoastră ați inițiat construirea acestui centru iar PUZ-ul pentru acest proiect a ajuns recent în ședința CTATU. Povestiți-ne pe scurt oportunitatea acestui centru și dacă ați mai avut inițiative în domeniul medical în acest mandat.

Adriana Cristian: Proiectul depus împreună cu colegii mei din USR Tineret spre a fi inclus în buget anul acesta presupune crearea unui centru modern, pavilionar, cu aripi dedicate pentru copii și adulți, cu locuri speciale pentru terapie și relaxare. Și s-au făcut pași mari în implementarea lui:  s-au alocat 10500m2 de teren și s-au achiziționat serviciile creării PUZ-ului (plan urbanistic zonal ), a avut loc o primă prezentare a proiectului în ședința CTATU unde am venit cu multiple sugestii de îmbunătățire. E un proiect la care țin extrem de necesar pentru că adicțiile nu afectează doar indivizii, ci și familiile lor și întreaga comunitate. Un centru de tratare poate oferi suport și resurse pentru cei care luptă cu dependențele, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru toți.

Un al proiect propus și acceptat de către administrația locală a fost și acela al creării unui centrul de paliație. Acesta a fost bugetat și s-a alocat deja teren în valea Gârbăului, în vecinătatea centrului de adicții. Am mai solicitat în cadrul ședinței de consiliu local să se ia în calcul extinderea zonei cu un centru de recuperate pentru copiii cu deficiențe locomotorii sau alte întârzieri în dezvoltare deoarece aceștia sunt nevoiți fie să aștepte mult prea mult, fie să meargă către alte orașe.

Un proiect ce nu a găsit deschidere a fost cel al construirii unei noi maternități, dar mai insistăm.

Noi, USR, considerăm că în ce privește sănătatea este important să se schimbe paradigma și să nu se mai paseze responsabilitatea de la o instituție la asta ci să se găsească soluții comune pentru a rezolva problemele. Un punct din programul nostru de guvernare locală este și crearea unui Pact pentru Sănătate și preluarea de la Consiliu Județean a terenului aflat în zona Spitalului Municipal pentru a extinde centrul municipal cu secțiile ce nu se regăsesc în noul spital Regional.

Sănătate Info: Cât de important este rolul UMF în viața medicală clujeană și dacă considerați că primăria a făcut suficiente eforturi, de exemplu, față de studenții Clujului de la medicină?

Adriana Cristian: Sănătatea clujeană este direct responsabilă de dezvoltarea infrastructurii de sănătate. Avem doctori foarte bine pregătiți, dar reușim tot mai greu să-i reținem în Cluj datorită traiului scump de viață. Administrația publică nu pare a avea un interes în a înțelege problemele acestea deoarece un plan real de atragere și menținere a celor mai buni studenți în Cluj nu există, investiții în parteneriat cu Universitățile pentru crearea de campusuri moderne nu a făcut până anul acesta (parteneriat cu UBB Mate-Info). Se poate mai bine, mult mai bine!

Sănătate Info: De douăzeci de ani așteptăm Spitalul Regional de Urgență de la Cluj, promis de liderii PD, PD-L apoi PNL cu aroma de PD-L. Ce vom inaugural prima data? Metroul peste încă 20 de ani sau Spitalul Regional?

Adriana Cristian: Acesta a fost prea mult timp orașului lui “merge și așa” .Clujul are nevoie de spitale noi, care pot să acomodeze servicii medicale la standarde actuale, moderne și sincer mă cutremur la ideea că în primăvara aceasta nu vom începe construcția Spitalului Regional. Dincolo de politică e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi, politicieni, presă, societatea civilă prin presiune pe administrație să se țină de termene și să monitorizeze atent indicii de calitate.  Voi monitoriza atent implementarea acestui proiect pentru că orice întârziere ne costă vieți.

Loading

1 Comment

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *