IT-ist clujean, despe atacurile asupra serverelor CNAS: Avem exemplul clar de digitalizare făcută doar de dragul de a se face

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. Zeci de unități medicale au fost afectate de atacul cibernetic.

Un IT-ist clujean explică însă de aceste atacuri își și ating ținta, pentru că una fie să atacate platforme web și alta este să se și atingă ținta.

Romică Toader, CEO-ul Romicat Softwar, are o explicație simplă pentru reușita hackerilor: Aici avem exemplul clar de digitalizare făcută doar de dragul de a se face. Fiecare sistem își are slăbiciunile, dar e de datoria noastră ca programatori sa încercăm sa le prevenim. Slăbiciunea în cazul nostru, a fost cea umană, pe care un programator nu o poate modela.

A fost vorba de un atac cibernetic de tip ransomware, mai pe scurt, un virus care se infiltrează prin rețea, criptează datele, după care cere o răscumpărare în schimbul recuperării datelor. A fost un cumul de greșeli, care se puteau foarte ușor rezolva dacă nu se foloseau servere fizice, tehnologiile cloud fiind acum viitorul.

O altă greșeală a fost modul în care a fost modelată platforma. În clipa în care punem ceva pe internet avem o singură certitudine: o să fim atacați. Întrebarea rămâne dacă suntem pregătiți, sau cum putem răspunde la acele atacuri. Răspunsul la aceste întrebări face diferența între profesioniști și amatori” a declarat Romică Toader într-un interviu acordat publicației dispersie.ro – Romică Toader: România va deveni un pol puternic al startup-urilor, un fel de Silicon Valley al Europei.

Spitalele nu sunt singurele instituții publice atacate informatic. Deseori site-urile instituțiilor  publice precum Guvern, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării au fost atacate informatic. Hackerii exploatează slăbiciunile sistemelor informatice și sustrag date sensibile pe care le folosesc pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice sau chiar pentru a intra în posesia unor date cu caracter personal.

Procurorii au deschis mai multe anchete, pentru a-i trage la răspundere penală pe cei care comit astfel de fapte.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *