Patriciu Achimaş-Cadariu vrea înăsprirea pedeselor pentru medicii care taxează la privat analizele pe care le fac în spitalele publice

Deputatul clujean Achimaş-Cadariu (PSD), chirurg oncolog, vrea înăsprirea pedeselor pentru medicii care taxează la privat analizele pe care le fac în spitalele publice

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu, vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele pe care le fac în spitalele publice, mai ales dacă sunt folosite fonduri alocate prin Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.

„Am fost profund mâhnit să aflu despre cazul de la Zalău, unde mai multe cadre medicale ar fi speculat nevoia unor paciente de a-şi face Testul Babeş-Papanicolau, taxând în privat o analiză pe care a făcut-o spitalul public, din fonduri publice şi cu personal plătit de stat. Este un lucru extrem de grav, ţinând cont de faptul că suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, cel care a iniţiat şi coordonat elaborarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii este obligat să informeze pacienţii despre drepturile pe care le au şi despre programele gratuite de screening.

„Cred că informarea cu privire la drepturile pacienţilor şi despre programele gratuite de screening este o obligaţie a Ministerului Sănătăţii. La aceasta să adăugăm formarea şi cooptarea de specialişti oneşti, focusaţi pe dorinţa de a face bine. Urmează achiziţia de echipamente de ultimă oră, cu o precizare aici: Am atras de mai multe ori atenţia că un spital bine echipat, dar fără specialişti, e un spital inutil. Planul de Combatere a Cancerului nu poate fi pretextul de a face un shopping-list.  Revenind, odată ce avem aceşti specialişti, să construim şi reţele, echipe multidisciplinare care să lucreze pentru pacienţi în spitale care şi-au redescoperit umanitatea”, a mai spus deputatul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *