Rafila, despre Planul Național de Cancer: Pacienţii să aibă acces la resurse de diagnostic şi de tratament

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede că Planul Naţional de Control al Cancerului va rămâne pe hârtie şi a subliniat că pacienţii care suferă de această maladie trebuie să aibă acces la cele mai bune resurse de diagnostic şi tratament, arată Agerpres.

„Nu cred că acest plan (…) va rămâne pe hârtie. E opinia mea ca şi profesionist, în primul rând. Este o responsabilitate şi politică, dar şi profesională.

Pacienţii de cancer din România trebuie să aibă acces la cele mai bune resurse de diagnostic şi de tratament, inclusiv la prevenţie”, a declarat ministrul Rafila, luni, cu prilejul unei conferinţe organizate de „Salvaţi Copiii”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că marea majoritate a normelor privind Planul Naţional de Control al Cancerului au fost elaborate: „Normele nu sunt elaborate de birocraţi, sunt elaborate de profesionişti. Profesioniştii sunt cei care lucrează cu pacienţii oncologici, care cunosc problemele din reţea şi care propun soluţii ce trebuie adoptate ca şi legislaţie, dar ele sunt norme de natură tehnică.

De asemenea, trebuie asigurată finanţarea. După cum ştiţi, finanţarea programului de oncologie, inclusiv a prevederilor care urmează să fie implementate prin Planul Naţional de Control al Cancerului este în zona Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Eu aş vrea să găsim soluţii pentru ca sistemul să funcţioneze fără disfuncţionalităţi în aceste luni şi în prima parte a anului viitor, iar la construcţia bugetului pentru anul viitor să există o finanţare care să permită începerea implementării acestor prevederi din plan”, a afirmat Alexandru Rafila.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *