Medicii stomatologi sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului fiscal: Pacienții vor ajunge și mai greu la un cabinet stomatologic

Medicii stomatologi sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului fiscal, arată Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. Cabinetele stomatologice nu vor beneficia de investiții prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027

Modificările aduse Codului fiscal reduc accesibilitatea pacienților la tratamente stomatologice: „Prin această modificare legislativă a Legii privind codul fiscal este prevăzută o nouă cotă de impozitare pentru microîntreprinderile care desfășoară activități principale sau secundare în câteva domenii printre care se află și stomatologia prin codul CAEN 8623, cod care se referă la activități de asistență stomatologică. 

În Proiectul legii de modificare a Codului fiscal este prevăzut un procent de 3% din veniturile realizate, fără să fie luat în considerare profitul.

Medicii stomatologi sunt nemulțumiți de această măsură și o văd ca o nouă creștere a costurilor de funcționare a cabinetelor stomatologice și implicit a costurilor tratamentelor furnizate pacienților. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis autorităților o notă de fundamentare și solicitarea de revenire la forma anterioară a actului normativ. 

Asistența stomatologică este încadrată în același regim de taxare cu domenii cum sunt crearea de jocuri pe calculator sau barurile și activitățile de servire a băuturilor. Cu tot respectul pentru orice alte activități economice generatoare de venituri, dar impactul sănătății cetățenilor unei țări este mult mai important pentru viitorul țării. Sănătatea celor care produc bunuri, acordă servicii și plătesc taxe trebuie să fie o prioritate absolută. Impunerea unor măsuri legislative prin care se dorește ”însănătoșirea” sustenabilității financiare a României pe seama înrăutățirii sănătății populației prin reducerea accesibilității la îngrijiri medicale este o politică greșită și păguboasă pentru țară” precizează Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj.

Proiectele de investiții productive pentru microîntreprinderi în Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027, nu includ activitățile de asistență stomatologică: „Medicii stomatologi doresc includerea activităților de asistență stomatologică în lista domeniilor de activitate eligibilă pentru proiecte de fonduri structurale cu investiții productive pentru microîntreprinderi din Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027.

Serviciile medicale stomatologice sunt furnizate în România de către cabinetele medicale private care sunt în procent de peste 90% dintre furnizorii de astfel de servicii medicale. Dotarea unui cabinet stomatologic este costisitoare și este în sarcina exclusivă a medicului stomatolog titular. Medicina dentară este un domeniu medical înalt tehnicizat și investițiile în aparate și dispozitive medicale sunt foarte mari.

Accesarea unor finanțări prin proiecte au ca rezultat creșterea calității actului medical precum și creșterea accesibilității populației la serviciile stomatologice. 

Pentru îngrijirile medicale stomatologice nu există alternativa accesării unor servicii medicale la furnizori din sistemul bugetar deoarece aceștia sunt foarte puțini și deservesc exclusiv categorii foarte restrânse de pacienți” arată Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *