Beatrice Mahler: Orice persoană care fumează de mai mult de 20 de ani, un pachet de ţigări pe zi, trebuie să îşi facă un examen CT de torace

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, dr. Beatrice Mahler, a atras atenţia că cei care fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi, de aproximativ 20 de ani, ar trebui să îşi facă o analiză cu Computerul Tomograf (CT) la torace. Ea a subliniat că nu sunt de neglijat programele de screening, potrivit news.ro.

„La Marius Nasta sunt foarte mulţi pacienţi care ajung cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale unui cancer care e, de fapt, un cancer la distanţă şi de care pacientul respectiv nu ştia şi sunt depistate metastazele, apoi căutăm care este sursa primară. E un fenomen extrem de grav, această depistare tardivă a cancerului şi dacă vorbim de cancerul pulmonar, lucrurile sunt destul de complexe, pentru că plămânul nu are receptor de durere şi practic orice creşte în plămân, dincolo de simptomatologia care e pusă în seama fumatului, adică o tuse care poate fi cel mult iritativă sau poate să lipsească deloc, persoana respectivă nu are simptome”, a declarat Beatrice Mahler, la Medika TV, răspunzând unei întrebări referitoare la cancerul pulmonar, după valul pandemic de COVID-19.

Mahler a spus că persoanele care fumează de peste 20 de ani ar trebui să se prezinte la medic pentru analize: „Este extrem de important să ne îndreptăm căutările sau direcţia de căutare către programe de screening, să îi facem să înţeleagă că orice persoană care fumează de mai mult de 20 de ani, un pachet de ţigări pe zi, trebuie la peste 20 de ani şi mai ales dacă are mai mult de 55 de ani, să îşi facă un examen CT de torace. În funcţie de rezultat, conduita este variată. Exameinările se fac repetat, o lungă perioadă de timp, dar există o condiţie impusă de statele care susţin prin programe de sănătate astfel de programe de screening şi anume abandonarea fumatului”, a mai declarat Mahler.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *