O nouă intervenție în premieră națională a fost realizată în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

O nouă intervenție minim invazivă, în premieră națională, a fost realizată în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață pacientului G.V., un bărbat de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are.

Echipa coordonată de Dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională, a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral.

‍Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. In lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronica și să facă dializă pentru tot restul vietii, în condițiile în care o intervenție chirurgică clasică ar fi fost mult mai greu de realizat.

‍Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare” au anunțat oficialii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *