O echipă multidisciplinară sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan și Șef Lucrări Dr. Alexandru Oprea a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală de mare complexitate, care a presupus extirparea unei tumori renale drepte de 10 cm, în cazul unui pacient de 66 ani.
Echipa de urologi de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca a fost compusă din Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, Asist. Univ. Dr. Iulia Andraș, Dr. Paul Medan, Dr. Eduard Popovici, Asist. Ana-Maria Seleș, iar echipa de la Institutul Inimii a avut următoarea componență: Șef Lucrări Dr. Alexandru Oprea, Dr. Cătălin Trifan, medic ATI Dr. Stanca Aszalos.
Intervenția chirurgicală s-a desfășurat în cadrul Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”Niculae Stăncioiu”, Cluj-Napoca: „Tumora prezenta extindere în vena renală dreaptă și vena cavă inferioară pană la nivelul inimii (în atriul și ventriculul drept). Intervenția chirurgicală a fost efectuată exclusiv prin abord minim invaziv și a avut o durată de aproximativ 7 ore. Timpul abdominal al intervenției a fost realizat prin laparoscopie tridimensională (aparatură pusă la dispoziție de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”) utilizându-se un abord bipolar (retroperitoneal și ulterior transperitoneal) dezvoltat de Prof. Emerit Dr. Ioan Coman).
Ulterior, a fost realizat abordul toracic de către echipa de la Institutul Inimii, Secția de Chirurgie Cardiovasculară, prin mini-toracotomie dreaptă, pe cord bătând asistat, utilizând by-passul cardiopulmonar cu canulare periferică. Complexitatea intervenției chirurgicale a fost dată de deschiderea concomitentă a venei cave inferioare și a atriului drept, cu extragerea în întregime a trombului tumoral împreună cu masa tumorală și sutura venei cave inferioare exclusiv prin abord laparoscopic.
Deși intervenția a avut un grad de complexitate ridicat, pierderile sangvine au fost minime, iar pacientul nu a necesitat transfuzii de sânge sau spitalizare prelungită în secția de terapie intensivă”, a precizat managerul Institutului, Florin Crișan.
Tratamentul recomandat al tumorilor renale cu tromb tumoral la nivel venos, fără metastaze la distanță, este chirurgical prin abord deschis. Aceste intervenții asociază o rată crescută de complicații și mortalitate perioperatorie.
Acesta este motivul pentru care s-a preferat o tehnică minim invazivă pentru acest pacient, care să permită o recuperare rapidă și sigură. Experiența la nivel mondial pentru acest tip de intervenții chirurgicale este încă limitată.
Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.