Medici de top mondial în domeniul cerebrovascular s-au reunit la Cluj

Cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială s-au reunit la Cluj-Napoca, sâmbătă, 10 septembrie, pentru semnarea memorandumului în vederea transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate la nivelul sistemului de sănătate şi a societăţii româneşti.

Toate ţările din lume, indiferent de nivelul de dezvoltare, se confruntă cu resurse publice limitate, în general şi, în particular în domeniul sănătăţii, unde aşteptările societăţii de la serviciile medicale sunt din ce în ce mai mari. Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind abordarea acestei realităţi este fermă: niciun guvern nu are la dispoziţie resursele necesare acoperirii universale cu servicii medicale de calitate.

Este nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate, dar în acelaşi timp este nevoie şi de o prioritizare atentă şi asumată a serviciilor, medicamentelor şi dispozitivelor medicale care oferă cele mai bune rezultate în raport cu costurile lor şi cu resursele disponibile, precum şi de politici publice care să pună performanţa, transparenţa şi predictibilitatea în prim-plan.

sursă foto: agerpres

Despre toate acestea, precum şi despre noile soluţii ce vor fi implementate în curând în sistemul medical neurologic românesc au fost discutate în cadrul conferinţei de presă „Noi perspective pentru pacienţii cu boli cerebrovasculare din România”, eveniment la care au participat cele mai reprezentative personalităţi ale neurologiei şi neurochirurgiei mondiale: Profesor Marc Fisher – President – World Stroke Organization (WSO), Profesor Volker Hoemberg – President elect – World Federation for Neurorehabilitation (WFNR), Profesor Dafin Mureşanu – President – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Profesor Ştefan Ioan Florian – President – Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN), Profesor Natan Bornstein – Board member – World Stroke Organization (WSO), Profesor Dana Boering – Secretary General – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) şi Ştefan Strilciuc – Honorary Advisory to the Health Minister of Romania.

Temele de discuţie au fost: 1. Importanţa bolilor cerebrovasculare în România; 2. Semnarea unui memorandum de înţelegere între WSO-WFNR-WFNR pentru transferul de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România; 3. Caracteristicile unei noi abordări în domeniul AVC în România; 4. Colaborarea cu Karolinska Institutet din Suedia pentru implementarea registrelor de boală în România.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *