Două femei vor primi o nouă șansă la viață la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca

Două femei vor primi o nouă șansă la viață la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca, după ce rinichii prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală vor fi transplantați vineri la două paciente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ICUTR, medicului Iacob Gheorghiță, cei doi rinichi au fost prelevați de la un donator în vârstă de 60 de ani din Târgu Mureș.

Cele două grefe vor ajunge la două paciente, una în vîrstă de 53 de ani și alta în vârstă de 46 de ani, cu insuficiență renală cronică. Cele două femei, care sunt din Satu-Mare și Bistrița, făceau dializă de doi ani.

Prelevarea de organe a avut loc în cursul nopții de joi spre vineri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Donatorul este un bărbat care era internat în Secţia Clinică ATI cu diagnosticul anevrism arteră cerebrală medie rupt. Prelevarea organelor a fost făcută de echipe de medici de la mai multe spitale din țară: „În cursul nopţii trecute, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la un pacient aflat in moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 60 de ani, internat în Secţia Clinică ATI cu diagnosticul anevrism arteră cerebrală medie rupt.

Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar corneea a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Dr. Mihai Morariu – kdp, Dr. Horvath Zsuzsanna, Dr. Kiss Otto, As. Dorin Boca şi coordonatorul regional Dr. Oana Pitea – a făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familie să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele de prelevare ale: Institutului Clinic Fundeni pentru ficat, coordonată de Dr. Vasile Lungu, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonată de Dr. Andrei Tomuţa, echipa de prelevare de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice pentru cornee a fost coordonată de Dr. Ioana Manole” au precizat cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *