În urmă cu 245 de ani, în Cluj-Napoca, a fost înființată prima școală de medicină

În urmă cu 245 de ani, în Cluj-Napoca, a fost înființată prima școală de medicină, a amintit astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În urmă cu 245 de ani, la 7 noiembrie 1776, împărăteasa Maria Terezia a emis decretul prin care a înființat, la Cluj-Napoca, prima școală de medicină. Decizia suveranei s-a încadrat în contextul unor ample reforme implementate la nivelul întregului Imperiu Habsburgic, care prevedeau, printre altele, crearea unei administrații sanitare eficiente și extinderea rețelei instituțiilor de învățământ medical.

De asemenea, tot astăzi, aniversăm 102 ani de la primul curs de medicină în limba română, un moment istoric remarcabil, ce reprezintă începutul învăţământului universitar medical românesc din Transilvania. Cursul a fost susținut în amfiteatrul Clinicii Medicală I de profesorul Iuliu Haţieganu, primul decan şi organizator al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca și „Magnificus Rector” al universităţii noastre, care îi poartă cu mândrie numele.

profesorul Iuliu Hațeganu la curs

Profesorul Iuliu Hațieganu a format un corp didactic excepțional care a dus mai departe, până astăzi, valoarea medicinei românești. Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinei, care au fost premiere în învăţământul medical românesc la acea vreme.

De atunci, universitatea noastră stă în slujba sănătății clujenilor și nu numai, formând zeci de generații de profesioniști în domeniul sănătății, bine pregătiți și dedicați profesiunii alese. „Medicina este ştiinţă şi conştiinţă, încălzită de iubirea de oameni„, obişnuia să spună profesorul Iuliu Hațieganu, iar aceasta a devenit deviza sub care absolvenții universității noastre își practică profesia peste tot, în țară și în lume” au reamintit, la ceas aniversar, oficialii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Decretul împărătesei Maria Terezia, 7 noiembrie 1776 – imagine preluată din Szögi László, Varga Júlia: A szegedi tudományegyetem és elődei története. I. rész: A Báthory-egyetemtől a Kolozsvári Tudományegyetemig 1581-1872. Szeged, 2011.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *