Prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetare din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca au primit Premiul „George Emil Palade” pentru domeniul științific Științele Vieții, în cadrul Galei Cercetării Românești – Ediția 2024, care a avut loc în data de 27 februarie, la Opera Națională din București.
Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor excepționale obținute în activitatea de cercetare științifică de către cercetătorii medicali clujeni, la nivel național și internațional și fost acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Sub îndrumarea prof. dr. Cecilia Cristea, grupul de cercetare ”Biosenzori și Bioelectrochimie” din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică al Facultății de Farmacie, format din dr. Mihaela Tertiș, dr. Andreea Cernat, dr. Bogdan Feier și dr. Oana Hosu-Stăncioiu, un cercetător postdoctorand și 7 doctoranzi, a dezvoltat dispozitive electrochimice portabile integrate, care promit să revoluționeze metodele convenționale în domeniile medicină, farmacie, științele vieții, monitorizarea mediului și siguranța alimentară.
Aceste inovații nu numai că au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea publică la nivel global, dar marchează și un pas semnificativ înainte în lupta împotriva cancerului și a rezistenței la antibiotice, subliniind importanța cercetării direcționate și a aplicării științei în beneficiul societății.
„Echipa de cercetători a universității noastre s-a distins prin capacitatea sa de a ghida și forma tineri cercetători, creând un mediu de lucru stimulativ și inclusiv, care încurajează curiozitatea științifică și participarea activă a acestora în proiecte de cercetare. Această abordare a avut un impact profund asupra dezvoltării carierelor profesionale ale membrilor echipei și a consolidat bazele pentru o generație viitoare de cercetători de excepție”, afirmă UMF Cluj într-un comunicat.
În acordarea premiului pentru domeniul științific Științele Vieții “George Emil Palade”, au fost analizate rezultatele activității de cercetare și inovare, impactul activității de cercetare și inovare, capacitatea de a atrage fonduri de cercetare și de a colabora cu organizații de cercetare, prestigiul profesional, precum și capacitate organizatorică.
„Suntem mândri de performanță remarcabilă obținută în activitatea de cercetare științifică a doamnei prof. dr. Cecilia Cristea și a întregii sale echipe, cu un impact semnificativ asupra comunității științifice internaționale”, subliniază reprezentanții universității clujene.
Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.