Dr. Stanislav Rurac: „Chirurgia cardiovasculară minim invazivă reduce semnificativ riscul complicațiilor“

România ocupă locul 1 în Europa la mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori.

Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, a explicat beneficiile procedurilor minim invazive, care reduc semnificativ riscul complicațiilor: „Până acum 8–10 ani, în România, toate intervențiile chirurgicale cardiace se făceau într-un singur fel: prin sternotomie, o incizie a osului stern și deschiderea completă a toracelui. De mai mulți ani, am trecut la intervenții minim invazive, adică un traumatism mai mic al toracelui pentru realizarea acelorași intervenții chirurgicale cardiace care se făceau prin deschiderea completă a toracelui. Primele intervenții chirurgicale se făceau prin ministernotomie – osul stern se tăia doar parțial, dar tot era o incizie a unui os. Unii doctori s-au gândit că ar fi bine să putem ajunge la structurile cardiace prin alt abord. Așa s-a inventat mini-toracotomia – o incizie mică, printre coaste, fără a leza structura osoasă, iar prin această incizie de 5–10 centimetri, în funcție de structurile abordate, se realizează intervenția chirurgicală. Nu este de ajuns doar acea incizie, fiindcă o operație cardiacă presupune nu numai o tăietură și o operație, ci inima trebuie oprită în timpul intervenției propriu-zise, deci funcția inimii și cea a plămânilor sunt preluate de o mașină de inimă și plămâni artificiali. Când se face intervenția deschis, se conectează mașina prin aceeași incizie. În ceea ce privește intervențiile minim invazive, conectarea la mașina de inimă și plămân artificial se face prin artera și vena femurală – o tăietură mică, de 2 centimetri, în zona inghinală, iar pe acolo se introduc niște canule, care sunt ghidate intraoperator prin ecografie transesofagiană, fiind o procedură mai delicată, iar pe acolo ne conectăm la mașina de inimă și plămân artificial. Astfel putem realiza aceste intervenții.

Pentru a citi mai multe despre acest subiect – INTERVIU Dr. Stanislav Rurac, chirurg SANADOR: „Chirurgia cardiovasculară minim invazivă reduce semnificativ riscul complicațiilor“

sursă foto: sanador.ro

Loading

Separator image Posted in Medici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *