UMF Cluj va deschide o extensie universitară la Baia Mare, unde va forma asistenţi medicali licenţiaţi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se dezvoltă cu o nouă extensie universitară în municipiul Baia Mare, în cadrul căreia vor fi formaţi asistenţi medicali generalişti.

Marţi, 9 mai 2023, la UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, a avut loc semnarea acordului de cooperare dintre universitatea clujeană, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.

În cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenţilor va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină, precum şi de cadre universitare asociate, profesionişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”. Astfel, tinerii care doresc să urmeze o carieră în sănătate, vor avea acces la o pregătire de înaltă calitate. Aceasta le va permite să îşi dezvolte abilităţile şi cunoştinţele necesare şi să se formeze într-o profesiune nobilă şi cu o foarte bună inserţie pe piaţa muncii, cea de asistent medical.

Iniţiativa de extindere a activităţii UMF „Iuliu Haţieganu” în Baia Mare demonstrează implicarea universităţii în comunitate şi în dezvoltarea regională. Prin intermediul acestei noi extensii universitare, UMF „Iuliu Haţieganu” va contribui la formarea de asistenţi medicali calificaţi, care să răspundă cerinţelor sistemului sanitar şi să îmbunătăţească calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor.

„Acest demers este, în primul rând, o iniţiativă de responsabilitate socială din partea universităţii noastre. Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în domeniul sănătăţii, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt centru universitar din ţară. Prin această extensie pe care o vom deschide la Baia Mare, dorim să furnizăm servicii educaţionale de înaltă calitate şi să le oferim celor interesaţi de profesiile medicale oportunitatea de a beneficia de expertiză noastră în formarea profesioniştilor din sănătate. În plus, la Baia Mare există o infrastructură spitalicească la standarde înalte şi ne bucurăm de o foarte bună colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Baia-Mare, care sprijină iniţiativa noastră”, a transmis prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Cererea de profesionişti ai sănătăţii în spitalele din ţară este în creştere constantă în ultimii ani, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

În acest context, extinderea activităţii UMF „Iuliu Haţieganu” în Baia Mare, prin formarea de asistenţi medicali, vine în întâmpinarea nevoilor actuale din sistemul de sănătate şi va contribui la creşterea calităţii actului medical, în acest domeniu, în beneficiul pacienţilor. Conducerea UMF „Iuliu Haţieganu” are în vedere că pe viitor să ofere tinerilor din regiunea de nord-vest a ţării mai multe programe de studiu de 180 şi 240 de credite, respectiv studii de licenţă de 3 şi 4 ani.

Asistenţii medicali joacă un rol esenţial în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Aceştia sunt profesionişti calificaţi care oferă asistenţă medicală şi îngrijire pacienţilor, sub supravegherea medicilor. Asistenţii medicali lucrează într-o varietate de medii, precum spitalele, clinicile, centrele de îngrijire a vârstnicilor şi centrele de sănătate, fiind membri indispensabili ai echipei medicale. Rolul asistenţilor medicali este unul complex, care implică o gamă largă de responsabilităţi, cum ar fi monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor, administrarea medicamentelor şi a tratamentelor prescrise, efectuarea procedurilor medicale şi a testelor de diagnosticare, acordarea îngrijirilor de bază. În plus, asistenţii medicali au şi un rol important în comunicarea cu pacienţii şi familiile acestora, explicând procedurile medicale şi tratamentele, furnizând informaţii despre starea de sănătate a pacienţilor şi oferind consiliere şi sprijin emoţional.

În concluzie, rolul asistenţilor medicali este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate, aceştia contribuind la îngrijirea şi tratamentul pacienţilor şi la asigurarea unei asistenţe medicale de calitate.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *