
Dr. Padurean Liviu Lucian, medic specialist în cadrul compartimentului de OTORINOLARINGOLOGIE al Spitalului Municipal din Brad, ne-a acordat un interviu despre meseria de medic, specializarea sa, ORL și despre bucuriile dar și greutățile, poate provocările, cu care se confruntă zi de zi.
Sănătate Info: În ce moment v-ați hotărât să deveniți medic?
Dr. Lucian Pădurean: Vacanța de vară dintre clasa a – 11-a și a -12-a, lucram pe șantier la construcția unui bloc și am sesizat că eu nu am cum să muncesc o viață în acest stil.
Sănătate Info: Ce v-a determinat să optați pentru specializarea ORL?
Dr. Lucian Pădurean: Pur și simplu simțeam că trebuie să fac ORL, deși la repartițiile de rezidențiat colegii din spatele meu au așteptat cam mult până m-am hotărât.
Sănătate Info: Care sunt calitățiile pe care trebuie să le aibă un medic ORL, din punctul dumneavostră de vedere, atât personale cât și profesionale?
Dr. Lucian Pădurean: Ca să fii un medic bun trebuie să fii mai întâi de toate un om bun. Să ai rabdare cu fiecare pacient în parte și să afli motivul esențial de ce a apelat la tine. Să fii rapid în intervențiile chirurgicale Să nu treacă o zi fără să nu citești un articol, o pagină despre specialitatea ta. Să participăm la congrese/workshop-uri naționale și internaționale.
Sănătate Info: Cum se situează, din punctul dumneavostră de vedere, specialitatea ORL în România comparativ cu străinatea, aici referindu-ne la Occident? Care este motivația unui medic român să rămână în țară și să nu plece în străinătate?
Dr. Lucian Pădurean: Ca să poți să faci ORL ai nevoie de infrastructură serioasă în aparatură medicală, tehnică chirurgicală, experiență și mult curaj. În România aparatura medicală e la nivel mai redus față de țările din Occident. Sunt înscris în Colegiul Medicilor din UK, am fost pe diverse stagii în această țară, și motivul pentru care nu am părăsit țara a fost copilul meu. Ne bucurăm când primim un set în plus de manuși sterile.

Sănătate Info: Cât de aglomerată este activitatea într-un spital municipal, care este un “bazin” medical și pentru mai multe commune din zonă?
Dr. Lucian Pădurean: Zilnic avem între 25-30 consulturi în ambulator, 1-5 internări de zi per zi, 1-2 internări continue (intervenții chirurgicale) pe săptămână
Sănătate Info: Cum a afectat coronavirusul pacienții cu alte afecțiuni din sfera ORL?
Dr. Lucian Pădurean: Era necesar diagnosticul diferențial dintre hiposmie, anosmie din sfera ORL cu hiposmia sau anosmia din infecția cu coronavirus . Diagnosticul diferențial al odinofagie din faringită acută simplă cu odinofagia din infecția cu coronavirus.
Sănătate Info: Ați avut parte cu siguranță de multe cazuri medicale sensibile și impresionate de-a lungul anilor. Povestiți-ne unul care v-a rămas în memorie.
Dr. Lucian Pădurean: Neoplasm de laringe Stadiu IV cu extensie subglottic , bloc adenopatic 4/6 cm, sosit binențeles în insuficiență respiratorie acută, în momentul în care am pus electrozi pe acel pacient observam pe monitor cum se desaturează 89 % ( scade Sat O2 în sânge), 72%, 68%, toată echipa operatorie simțea presiunea și știam că trebuia să ne mișcăm foarte rapid ca să putem face traheotomia de urgență. Acele numere ( indică saturația de O2 a pacientului) nu am cum să le uit, sunt întipărite în minte, în suflet, îi simțeam fiecare dorință de a putea respira și nu reușea datorită tumorii care îl astupa, dar echipa operatorie s-a mișcat fantastic și au reusit traheotomia de urgență.
Sănătate Info: Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat în cariera de medic ?
Dr. Lucian Pădurean: Să mă apăr de oameni.
Sănătate Info: Cine sunt mai solicitanți? Adulții sau copiii?
Dr. Lucian Pădurean: Cu siguranță adulții sunt mai solicitanți, la copiii e o adevarată terapie pentru mine, uit de toate grijiile când îmi intră în cabinet un „roboțel” mic, mic. Durata unui consult la un adult ajunge între 40 min – 60 min pe când la un copil în maxim 30 min l-am consultat, am scris scrisoare medicală și tratament. La adult trebuie să ai foarte multă răbdare cu explicațiile de specialitate.

Sănătate Info: Un medic ORL, în România, se poate dezvolta profesional mai bine în sistemul de stat sau cel privat?
Dr. Lucian Pădurean: Sistemul privat în Romania se află la început. Din punctul meu de vedere un medic ORL se dezvolta mai bine în sistem de stat, pe viitor se poate spune și de privat dar mai avem multe etape de urmat în acest sens.
Sănătate Info: La ce surse de informare, documentare recurgeți pentru a vă menține la curent cu ultimele descoperiri/informații din domeniul ORL?
Dr. Lucian Pădurean: Site-uri de specialitate – AAO – entnet.org, tipografii – Thieme, Springer ( European Manual of Medicine), congrese

Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.