
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca prezintă cele 10 porunci ale prevenirii cancerului:
1. Evitați tutunul în toate formele sale, inclusiv expunerea la fumatul pasiv. Nu trebuie să fiți un om de știință internațional pentru a înțelege cum puteți încerca să vă protejați pe dumneavoastră și familia dumneavoastră.
2. Mâncați corect. Reduceți consumul de grăsimi saturate și de carne roșie, care pot crește riscul de cancer de colon și o formă mai agresivă de cancer de prostată. Creșteți consumul de fructe, legume și cereale integrale.
3. Faceți exerciții fizice în mod regulat. Activitatea fizică a fost legată de un risc redus de cancer de colon. De asemenea, exercițiile fizice par să reducă riscul aparitiei cancerului de sân. Exercițiile fizice vă vor ajuta să vă protejați chiar dacă nu slăbiți.

4. Obezitatea crește riscul multor forme de cancer. Caloriile contează; dacă aveți nevoie să slăbiți, consumați mai puține calorii și ardeți mai multe prin exerciții fizice.
5. Excesul de alcool crește riscul de cancere ale gurii, laringelui (cutia vocală), esofagului (conducta alimentară), ficatului și colonului; de asemenea, crește riscul de cancer de sân la femei. Fumatul crește și mai mult riscul multor tumori maligne induse de alcool.
6. Evitați expunerea inutilă la radiații. Efectuați investigatii de imagistică medicală doar atunci când aveți nevoie de ele. Verificați dacă în locuința dumneavoastră există radon rezidențial, care crește riscul de cancer pulmonar. Protejați-vă de radiațiile ultraviolete din lumina soarelui, care cresc riscul de melanom și alte tipuri de cancer de piele. Dar nu vă îngrijorați de radiațiile electromagnetice de la liniile de înaltă tensiune sau de radiațiile de radiofrecvență de la microunde și telefoane mobile. Acestea nu provoacă cancer.
7. Evitați expunerea la toxine industriale și de mediu, cum ar fi fibrele de azbest, benzenul, aminele aromatice și bifenilii policlorurați (PCB).
8. Evitați infecțiile care contribuie la apariția cancerului, inclusiv virusurile hepatitei, HIV și virusul papiloma uman. Multe dintre acestea se transmit pe cale sexuală sau prin intermediul acelor contaminate.
9. Faceți din somnul de calitate o prioritate. Somnul insuficient este asociat cu creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru cancer.
10. Luați suficientă vitamina D. Mulți experți recomandă acum între 800 și 1.000 UI pe zi, un obiectiv aproape imposibil de atins fără a lua un supliment. Deși protecția este departe de a fi dovedită, dovezile sugerează că vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată, cancer de colon și alte tumori maligne. Dar nu vă bazați pe alte suplimente.


Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.