
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a inaugurat joi căminul studențesc VII din campusul Hașdeu. Acesta a fost reabilitate și modernizat, investiția ridicându-se la peste 9,6 milioane de lei, echivalentul a aproape 2 milioane de euro, din fonduri proprii ale universității și fonduri alocate de la bugetul de stat.

Căminul VII a fost costruit în anii ’60, iar reabilitarea sa a început anul trecut în februarie, iar în noiembrie a fost finalizată.
Acesta dispune acum de 178 de locuri, în 89 de camere de câte două locuri, și toaletă în fiecare cameră, din care o cameră cu două locuri amenajată special pentru persoanele cu dizabilități și cu o intrare dedicată acestora. Înainte de renovare, camerele aveau patru paturi.
Cât costă și când vor intra studenții
Prețurile pentru cazarea în căminele UMF diferă în funcție de tipul de cameră. Camerele cu patru paturi vor avea prețul de 190 de lei/persoană, cele cu trei locuri vor costa 280 de lei/persoană, camerele cu două locuri vor costa 370 de lei/persoană, iar camerele de tip garsonieră, cu un singur pat, vor avea prețul de 590 de lei.
„În cazul de față prețul pentru căminele cu două locuri în cameră, cum este și acesta, prețul este de 370/persoană, însă nu am stabilit încă un preț final strict pentru acest cămin. Criteriile de alegere a studențiilor care vor beneficia de cazare în căminul VII sunt în funcție de notele la examene, practic de mediile cu care aceștia încheie anul precedent. Aici mă refer la cei de la anul doi în sus”, a declarat directorul general administrativ UMF, Valentin Mudura.
Căminul va fi dat în folosintă pentru studenți din anul următor universitar (2022-2023). Aceștia vor beneficia de patru oficii pentru servirea mesei și patru spălătorii noi, precum și trei săli de lectură de 22 de locuri fiecare.
„Dorim să le oferim studenților noștri cele mai bune condiții pentru a învăța, dar și pentru a se putea bucura de tot ce le oferă orașul Cluj-Napoca, astfel încât experiența lor de studenți la UMF să fie una memorabilă și motivantă”. Acum, acesta este un cămin la standarde occidentale!”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.


Cantină și comenzi online
Rectorul UMF Cluj a mai precizat și că, pe lângă spațiile de cazare, universitatea pune la dispoziția studenților câte un restaurant , atât în campusul din Hașdeu, cât și în cel din Observator, și se va implementa un sistem de comenzi online.
Internet rapid, climă și baie în cameră
Toate instalațiile vechi au fost înlocuite cu unele noi, de la cele electrice, la cele de încălzire și răcire (aer condiționat), până la cele de iluminat și comunicații (TV și internet de mare viteză).
Căminul le va oferi studenților accesul la o sală de sport cu aparatură nouă, care este în curs de finalizare, dar și un Dispensar medical studențesc și un centru de consiliere pshiologică, despre care rectorul a afirmat că din ce în ce mai mulți studenți apelează la el, în special cei străini.



„Valoarea totală a investiției s-a ridicat la aproape 10 milioane de lei, din care peste 8,5 milioane de lei au fost fonduri destinate constructorilor, iar diferența o reprezintă costul mobilierului și dotărilor. Creșterea nivelului de confort se datorează dotării camerelor cu băi proprii, frigidere pentru fiecare cameră, precum și accesul la spațiile comune dotate cu echipamente moderne”, a declarat Valentin Mudura, directorul general administrativ al UMF „Iuliu Hațieganu”.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților de la toate programele de studiu aproximativ 2.500 de locuri de cazare în 9 cămine, situate în campusurile Observator și Hașdeu și pe strada Victor Babeș. În prezent, în condițiile în care activitatea didactică se desfășoară în format fizic, gradul de ocupare al locurilor în cămine este de 100%.

Sănătate Info este o platformă online apărută din Cluj-Napoca care își propune să prezinte idei și informații sănătoase din și despre medicină.