Dr. Andrei Bolojan: Trecerea de la medicina curativă la cea preventivă este una dintre provocările majore ale tuturor sistemelor de sănătate din Europa

Profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină pentru descoperirea virusului HIV, spunea că „prevenţia este medicina viitorului, sănătatea trebuie scoasă din spitale”. Cât de pregătit este sistemul medical românesc, de la cadrele medicale, la infrastructură, pentru această revoluție în medicină? Cât de deschiși suntem noi ca societatea pentru a avea un stil de viață sănătos și ordonat?

La o parte dintre aceste întrebări, sperăm să aflăm răspunsuri de la dr. Andrei Bolojan.

Sănătate Info: În ultimii ani, numeroase studii explică că un stil de viață sănătos poate întoarce boala și bătrânețea. Se tot vorbește în ultimii ani despre „medicina preventivă” și despre modalitatea în care de ordona viața, de la alimentație, la sport și până la diminuare stresului. Cât de importantă este „medicina preventivă” în 2022?

Dr. Andrei Bolojan:Ca să înțelegem importanța medicinii preventive, prima dată trebuie să înțelegem ce înseamnă ea: prin medicină preventivă se înțelege ansamblul măsurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor. În medicina modernă, accentul cade pe măsurile de tratament profilactic deoarece: șansa de reușită este mult mai mare, costurile tratamentului sunt mai mici în cazul prevenției decât în cazul tratamentului curativ. Ca exemple de măsuri profilactice putem urmării: măsuri de igienă personală și alimentară, vaccinarea populației în zonele cu risc pandemic, izolarea cazurilor afectate pentru a preveni îmbolnăvirea populației sănătoase, sterilizarea aparaturii medicale împotriva apariției infecțiilor nosocomiale, etc.

Trecerea de la medicina curativă la cea preventivă este una dintre provocările majore ale tuturor sistemelor de sănătate din Europa. Deocamdată nu putem vorbi despre o dezvoltare uniformă a medicinei preventive, predictive și personalizate în spațiul european, însă există pași importanți realizați în această direcție

Sănătate Info: Se spune că în medicina modernă, accentul cade pe măsurile de tratament profilactic astfel, șansa de reușită este mai mare, costurile tratamentului sunt evident substanțial mai mici în cazul prevenției decât în cazul tratamentului curativ. Domnule dr. Bolojan, unde este România la capitolul „medicină preventivă” și cât de departe suntem și la acest capitol de occident?

Dr. Andrei Bolojan:Da…În legea sănătății sunt cuprinse și articole cu privire la medicina preventivă, însă au rămas la stadiul de ”tuș pe hârtie” și-atât. Articole incomplete și fără protocol clar. Spre deosebire de alte țări, cu viziune, care și-au însușit acest mod de practică medicală de ceva vreme, noi încă de jucăm cu ”dânsa” în nisip. Îmi este greu să cred că nu avem oameni ”copți” care să poată implementa măsuri concrete și utile pentru populație, însă elanul acestora cred că se oprește la granița cu politicul.

Un alt aspect pe care ar trebui să-l luăm în calcul sunt costurile. Medicina preventivă NU este ieftină! Însă, făcută cu pricepere și cu o legislație bine gândită, pe termen lung, este sustenabilă.

În momentul de față, nu putem spune că la noi în țară nu se face prevenție. Se face. Însă se face de către ONG-uri prin vestitele ”caravane”, se face de către medici și asistenți, pro-bono, oameni care își alocă din timpul și resursele proprii, energie și bani pentru a face ceea ce statul nu este în stare”.

Sănătate Info: Sedentarismul, stresul psihologic, poluarea, alimentația procesată, consumul excesiv de alcool, fumatul și multe altele dăunează sănătății. Considerați că aceste probleme pot fi tratate de exemplu în ciclul liceal, printr-un curs obligatoriu de „medicină preventivă”? Sigur, este important să știm latina în 2022 dar poate cel puțin la fel de important este să înțelegem cât rău de poate face zahărul, de exemplu, regăsit în „n” produse…

Dr. Andrei Bolojan: „Consider că aceste probleme trebuie tratate, în primul rând, de către statul român printr-o campanie amplă și responsabilă asupra factorilor nocivi sănătății, prin accize și prin limitarea campaniilor de publicitate mincinoase și agresive ale producătorilor de alimente, tutun, alcool, etc.

În al doilea rând, familia are rolul ei determinant în  crearea de modele și stereotipuri comportamentale și nu este de loc de neglijat acest aspect.

Apoi vine rândul dascălilor și ale cadrelor medicale, care, împreună, pot la rândul lor influența acest proces, însă, sub nicio formă într-un mod coercitiv și obligatoriu. Se pot realiza programe de educație sanitară mult mai devreme de liceu, încă de la grupele mici de grădiniță, ca deprinderile sănătoase să se inoculeze de la vârste fragede”.

Sănătate Info: Dacă ați fi părintele unor tineri de 11-13 ani care ar fi măsurile  pe care le-ați lua, sfaturile pe care le-ați da, pentru a-i apropia mai tare de „medicina preventivă”?

Dr. Andrei Bolojan: „Norocul mi-a surâs și chiar sunt mândrul ”posesor” a ”una bucată” copil de 11 ani, pe care, subiectiv fiind, nu pot să-l sfătuiesc în calitate de medic, ci doar în calitatea mea de tată, despre ce cred eu că ar fi bine sau rău in viață, prin educația pe care, împreună cu soția mea, încercăm să i-o transmitem cât mai bine.

dr. Andrei Bolojan, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș și al unui master la Institutul Național de Sănătate Publică

Sănătate Info: Sunteți medic stomatolog. Cum se aplică în specializarea dumneavoastră „medicina preventivă”?

Dr. Andrei Bolojan: „Medicina preventivă în stomatologie, la fel ca și la celelalte specialități medicale, se adresează tuturor afecțiunilor oro-dentare, pornind de la caria dentară, boala parodontală, anomaliile dento-maxilare și ajungând până la cancerul din sfera buco-maxilo-facială.

În ceea ce privește activitatea mea în sfera prevenției, m-am axat pe cea mai răspândită afecțiune cu impact estetic și funcțional, și anume caria dentară. Am avut și am acțiuni și parteneriate cu școli și grădinițe cu privire la educația dentară, fiecare proiect implicând o anumită categorie de vârstă, cu informații și materiale specifice. Pe lângă implicarea directă a copiilor în actul educațional, interacțiunea a mers mai departe spre părinți, astfel încât însușirile dobândite de către cei mici să aibă continuitate și acasă.

Sănătate Info: Cel mai greu este să te ambiționezi să ai constant un stil de viață sănătos. Există trucuri pentru a-ți depăși eul mai slab? De multe ori omul „rezistă”  câteva zile, săptămâni și apoi revine la vechile tipare comportamentale care îi șubrezesc sănătatea…

Dr. Andrei Bolojan: „Cu această întrebare, constat apariția unui zâmbet în colțul gurii (gurii mele, evident).

Nu sunt în măsură să dau sfaturi referitoare la ambiții și la un stil de viață sănătos. Știți vorba aceea :” Să faci ce zice popa, nu ce face popa! ” ?

Îmi place viața! Sunt gurmand, mănânc orice. Ocazional consum și alcool, fumez,… Cât de ipocrit aș fi, să vă zic să nu faceți ca mine?

Sănătate Info: Mai nou, a răsărit precum ghioceii la început de martie, în special în orașele mari, centrele universitare, „consilierea medicală” făcută de coaching medical și/sau nutriționiști, unii neavând o zi de medicină la activ. Să ne încredem într-o astfel de consiliere? Să o considerăm o formă de „vrăcie modernă”? Cine ne poate ghida, cel mai legitim, în această aventură a regăsirii noastre, a bunei calități a vieții noastre?

Dr. Andrei Bolojan: „Referitor la ”consilierea medicală” , sunt de acord cu ea până într-un punct. Atunci când se discută la concret despre o afecțiune diagnosticată cu un medic specialist pe afecțiunea respectivă, este extraordinar. Însă, în momentul în care apare un ”guru” al medicinei, care le știe pe toate și te tratează de la Oxiuri până la Covid 19, consider ca aici avem o problemă majoră și că se atentează la siguranța și sănătatea pacientului.

Personal, nu sunt de acord cu telemedicina sau cu diagnostice și tratamente date prin telefon. Consider că ești medic doar atunci când pui mâna pe pacient, îl asculți, îi înțelegi suferința, empatizezi cu el împreună cu o echipă multidisciplinară, pentru că, aproape niciodată un simptom nu provine de la o singură afecțiune în cadrul unei singure discipline. În marea majoritate a cazurilor diagnosticul pus corect provine de la o echipă de medici de specialități diferite, care lucrează împreună. Doar atunci, când toată lumea conchide pentru adoptarea diagnosticului final și al tratamentului corect, poți să spui că ți-ai făcut treaba.

În rest, povestea cu ” vracii ”din telemedicină și de la TV…can-can pe bani… mulți bani

Loading

1 Comment

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *