Dr. Cristian Apetrei, celebru virusolog din SUA, despre Omicron: „Transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2 pare a avea o „transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”.

„In ultimele doua zile am citit in mod repetat afirmatia ca, deoarece noua varianta omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescuta, faptul ca are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru ca toata lumea se va imuniza rapid si in felul asta vom scapa mai repede.

Ca ceea ce se intampla este ilustrarea a ceea ce este scris in cartile de virologie, anume ca pe masura ce tulpinile isi cresc transmibilibitatea, le scade patogenicitatea.

Cu parere de rau, o sa trebuiasca sa va dezamagesc si sa spun ca eu inca n-am vazut cartea aceea de virologie.

In cartile mele, conceptele evolutionare cuprind notiunea de proces stochastic. Ce inseamna stochastic? Pur intamplator. Cum putem prevedea intamplarea? In nici un fel. Toata lumea care ma cunoaste o sa va spuna ca, de doi ani incoace, cu oricine am vorbit, la intrebarea “cum vor evolua lucrurile”, raspunsul meu a fost intotdeauna “vom vedea”. Pentru ca nu putem in nici un caz sti.

Ce stim despre evolutia virusului? Ceea ce am tot discutat: “in natura, este necesar sa fugi cat poti de repede pentru ca macar sa stai in acelasi loc” (Lewis Carroll-Alice in tara oglinzii). In fata presiunilor imune exercitate de gazda, virusul evolueaza. Mutatiile punctiforme sunt inevitabile. Insertiile si deletiile sunt o cu totul alta mancare de peste. Am sa va dau un exemplu: ati construit vreodata Lego? Totul e OK pana cand constati ca-ti lipseste o mica, mica piesa, fara de care nu poti termina. Sau cateva piese fara de care nu poti termina. Ce optiuni ai? Fie utilizezi niste piese asemanatoare si finalizezi o constructie imperfecta, dar care tine. Sau lasi gauri, care, daca sunt in domenii structurale pot contribui la daramarea intregului esafodaj. Sau, in fine, poti eventual sa construiesti o structura complet noua cu piesele pe care le ai.

In momentul sintetizarii unei proteine, aminoacizii pot fi inlocuiti. Se creaza o structura modificata, mai mult sau mai putin. Dar zone insemnate din acea structura sunt in continuare recunoscute de structurile corespunzatoare din sistemul imun (anticorpi sau limfocite citotoxice). Daca insa avem insertii sau deletii, putem obtine o cu totul alta conformatie, ceea ce altereaza intregul esafodaj si poate crea probleme. De ce? Pentru ca in procesul de evaziune imune, se poate altera in subsidiar afinitatea de legare la receptor. Care poate rezulta intr-o infectare mai eficienta/mai putin eficienta a celulelor tinta, avand ca rezultat alterari de patogenicitate. Intr-un sens sau altul. Unde suntem acum? In curs de analiza. In cateva zile vor incepe sa curga infromatiile.

In fine, celor care se vor repezi sa-mi spuna ca n-am dreptate, si ca orice crestere in transmisibilitate se insoteste de atenuare, am sa le raspund dand exemplul gripei spaniole in cazul careia, cresterea R0 de la 1 la 3-5 s-a insotit si de o crestere de vreo 8-10 ori a patogenicitiatii (i.e., a letalitatii). Asta nu inseamna ca vom vedea acelasi lucru si in cazul omicron, ci doar ca trebuie sa privim lucrurile in mod prudent si sa nu ne entuziasmam prea repede.

Nu uitati ca:

  1. Populatia Africii de Sud este destul de diferita de populatiile europene. Numai 6% din aceasta populatie are varste mai mari de 65 de ani. Prevalenta obezitatii si a altor factori de risc sunt diferite. Studiile care vor concluziona patogenicitatea trebuie efectuate in Europa, cu care ne comparam.
  2. Impactul modificarilor genetice asupra comportamentului virusului este foarte diferit de la un scenariu la altul:
    a. Daca noua varianta nu prezinta cresteri in transmisibilitate, ci doar in patogenicitate/letalitate, o sa vedem o usoara (sau mai putin usoara) crestere lineara a mortalitatii. LINEARA
    b. Daca noua varianta are transmisibilitate mai mare si patogenicitate/letalitate similare, atunci vom vedea o crestere exponentiala a letalitatii, dependenta de magnitudinea cresterii in transmisibilitate. EXPONENTIALA
    c. Daca ambele cresc, atunci curba exponentiala e dramatica.

Ati vazut asa ceva? Sigur. Ultima oara cu delta. Nu avea mortalitate substantial mai mare, dar, deoarece transmisibilitatea era mult mai mare, letalitatea a fost cea pe care tocmai ati vazut-o in Romania.

Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare. Si incarcaturi virale foarte mari. A fi foarte optimist in momentul asta este destul de iresponsabil. Ca de obicei, cea mai buna atitudine este prudenta. Masca.

O spun cu toata responsabilitatea profesionala, si imi pun intreaga cariera jos: cine se mai opune in momentul asta purtarii mastii in mod sistematic si corect este ori criminal ori cretin iremediabil. Si daca nu-i convine, sa ma dea in judecata. Iar cei care trebuie sa aplice legea, poate ca ar trebui sa-i mai rareasca in comunitate pe acesti spreaderi” a explicat Dr. Cristian Apetrei.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *